U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Wat zijn min-
en meerwerken?

Laatste update: 27-05-2021

Heel vervelend, als de prijs op je uiteindelijke factuur hoger ligt dan die op de offerte. Je kan dit voorkomen door goede afspraken vast te leggen, of door de juiste bouwfirma te kiezen, natuurlijk.

Voor je een nieuwbouwwoning laat plaatsen of renovaties laat uitvoeren, krijg je van de aannemer of het bouwbedrijf een offerte ter akkoord.

Meerwerken is de benaming van bijkomende werken en extra of duurder materiaal dat bij die overeengekomen prijs wordt geteld.

Offerte vs. factuur

In het geval van minwerken, of minderwerken, waren minder uren nodig, of gebruikte de bouwfirma minder materiaal of goedkopere varianten, waardoor je factuurbedrag verkleint.

In de meeste gevallen heffen min- en meerwerken elkaar op tijdens het hele proces, waardoor het bedrag op de factuur dicht bij het bedrag op de offerte ligt. Maar bij sommige aannemers en in sommige gevallen, kom je voor (onaangename) verrassingen te staan.

Interesse of een vraag?

De vraag is: mag een bouwaannemer zomaar meer aanrekenen voor extra uitgevoerde werken of duurder materiaal? De ondertekende offerte dient toch als belofte, waarin de aannemer zegt om de werken uit te voeren tegen die vooraf vastgestelde prijs?

Om te voorkomen dat er achteraf discussie ontstaat, bespreek je als klant op voorhand alles in detail met je aannemer of bouwbedrijf. Wil de aannemer tijdens het proces toch veranderingen doorvoeren, mag hij dat, als jíj daar als klant de toestemming toe geeft.

Een goede offerte beschrijft uitvoerig welke werken wel en welke niet in de vooropgestelde prijs zijn inbegrepen, en of de aannemer de toestemming heeft om die werken uit te voeren.

Ben je niet akkoord met meerwerken die zijn doorgerekend in de factuur?

Dan kan je een deskundige onder de arm nemen om officieel te laten vastleggen dat de werken niet noodzakelijk waren om je bouw of renovatie piekfijn uit te voeren. In principe mag een bouwfirma zijn werkwijze aanpassen als de realiteit hier om vraagt.

Geen verrassingen
met Huysman Bouw

Lastenboek Huysman Bouw

Het lastenboek

Als bouwbedrijf en sleutel-op-de-deurfirma zijn we bij Huysman Bouw eraan toegewijd om jou zoveel mogelijk te betrekken bij elk aspect van het bouwproces. 

Voor we aan de slag gaan met jouw sleutel-op-de-deurwoning, en voor je het compromis ondertekent, ontvang je van ons een lastenboek. 

Dat lastenboek bevat een gedetailleerde omschrijving van de voorziene budgetten voor vloeren, keuken, sanitair, afwerking, enzovoort. Binnen die transparant omschreven prijzen ga je tijdens het bouwproces winkelen bij onze partners of in onze showroom. 

Compromis Huysman Bouw

Ben je akkoord? 

Dan overloop je samen met je persoonlijke bouwadviseur nog eens het compromis, voor je het ondertekent. Die ondertekening gebeurt natuurlijk met toepassing van de wet Breyne, waardoor je als koper een uitgebreide bescherming geniet.

De Huysman Bouw klantenadviseur

Zelfs nu alles vastligt in het compromis en het lastenboek, blijven onze klantenadviseurs je bij het hele traject betrekken. 

Samen met de klantenadviseur kies je in onze toonzaal uit het populairste aanbod van het moment.

Ons grote assortiment aan tegels, wandtegels, binnendeuren, deurklinken, enzovoort, is samengesteld op basis van moderne trends en de meest gekozen artikelen van dat moment.

Je kan uiteraard ook binnen het afgesproken budget gaan winkelen bij onze partners.

Je plaatst gewoon jouw bestelling, en vanaf dan wordt alles verder geregeld met Huysman Bouw.

Toch een andere (duurdere of goedkopere) afwerkingskeuze gemaakt?

Wanneer je toch bijvoorbeeld voor een keuken kiest die meer kost dan gepland, brengt de leverancier je klantenbegeleider hiervan op de hoogte. Hij of zij vraagt nog eens extra jouw toestemming vooraleer de bestelling definitief wordt. Op die manier behoud jij de controle, de flexibiliteit en de mogelijkheid om tijdens het bouwproces duurdere of goedkopere keuzes te maken.

Meer weten? Lees hier meer over onze werkwijze:

In 10 stappen naar een woning op maat