U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Tijdelijk verlaagd
BTW tarief van 6%

Laatste update: 21-03-2022

Normaal gezien geldt voor nieuwbouwwoningen en appartementen dat je 21% BTW moet betalen op de constructiewaarde. Om de Belgische bouwsector én de economie te stimuleren heeft de Federale overheid beslist om tijdelijk een verlaagd BTW-tarief van 6% toe te staan op nieuwbouwprojecten die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Deze tijdelijke uitbreiding van het verlaagde BTW-tarief voor afbraak en heropbouw is enkel geldig voor facturen uitgereikt tussen 1 januari 2021 en 31 december 2023. Je kan dus genieten van 15% korting op je nieuwbouwproject!

Aan welke regels moet je voldoen om te kunnen genieten van het verlaagde tarief?

 • Je koopt de woning als een “natuurlijke persoon”, dus niet als een vennootschap.
 • De nieuwe woning moet je enige en eigen woning zijn. Je mag geen andere eigendommen bezitten (tenzij je mede-eigenaar van een woning bent geworden ingevolge een erfenis).
 • De woning is je enige woonplaats en moet minstens 5 jaar je enige eigen woonplaats zijn.
 • Deze voorwaarden moeten gedurende 5 jaar behouden blijven, zoniet zal je het BTW-voordeel pro rata temporis moeten terugbetalen.
 • Indien je de woning of het appartement toch wil verhuren dan kan dit enkel indien je de woning voor minstens 15 jaar ter beschikking stelt aan een sociaal verhuurkantoor.

Interesse of een vraag?

Je woning verkopen om een nieuwbouw aan te kopen

Woon je op dit moment nog in je eigen woning en wens je deze te verkopen met het oog op de verhuis naar je Huysman Bouw nieuwbouwproject? Ook dan kan je van het 6% BTW-tarief genieten.

De enige voorwaarde is dat je huidige woning verkocht is uiterlijk tegen 31 december van het kalenderjaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van je nieuwe woning.

Welke projecten vallen
onder de 6% btw-regel?

Om van het 6%-BTW tarief te kunnen genieten moet je nieuwe woning wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
 

 1. De woning moet heropgebouwd worden op hetzelfde kadastraal perceel als het af te breken gebouw.
   
 2. De bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200m2 zijn.
   

Voor de berekening van de bewoonbare oppervlakte tellen binnenmuren, garages, badkamers, wc’s, bergingen en niet bewoonbare kelders/zolders niet mee. Bij een nieuwbouwappartement wordt hiervoor enkel rekening gehouden met de private delen.

Wil je in je nieuwbouw niet alleen wonen maar ook een zelfstandige activiteit uitoefenen? Dan mag het woongedeelte en het economische gedeelte samen ook maar maximum 200m2 groot zijn en moet meer dan de helft als woning ingericht worden. 

Welke Huysman Bouw projecten en woningen komen in aanmerking? 

Verschillende Huysman Bouw projecten komen in aanmerking voor het verlaagde BTW tarief van 6% (i.p.v. 21%). Je herkent deze projecten aan het 6% label.
Opgelet: in éénzelfde project kan het zijn dat niet alle loten in aanmerking komen.
Wil je meer informatie of wil je weten indien jij als koper voldoet aan de voorwaarden? Onze bouwadviseurs bezorgen je graag alle informatie! 

Onze nieuwbouwprojecten