U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Hefboomeffect bij
vastgoedinvesteringen

Laatste update: 27-05-2021

Dat het spaarboekje niet veel opbrengt, wisten we al langer. Maar het nieuwe boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ toont zelfs aan hoeveel we aan koopkracht verliezen door te sparen. Gelukkig zijn er manieren om je geld wel te doen opbrengen, zoals investeren in vastgoed met een hypotheeklening.

13 tot 20% verlies met een klassiek spaarboekje

De rentevoeten stonden al laag voor de bankencrisis van 2008, maar daarna verlaagde de Europese Centrale Bank ze tot 0% om aan te zetten tot ‘spenderen’. In België bedraagt daarom de jaarlijkse rente per jaar op je spaarboekje 0,11%, het wettelijke minimum. De voorbije 20 jaar lag de inflatie rond 2%, en altijd hoger dan de gemiddelde rente op de spaarboekjes.

Dit artikel op vrt.nws toont aan dat wie tijdens de voorbije decennia geld opzijzette op een spaarboekje, wel 13 tot 20% aan koopkracht verloor.

Journalisten Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet onderzoeken in hun boek in detail hoe het komt dat Belgische spaarders toch massaal zweren bij het spaarboekje. In 2020 stond er in totaal € 300 miljard op de Belgische spaarrekeningen!

Lage rentevoeten verdwijnen niet meteen:
Wat zijn de alternatieven?

Interesse of een vraag?

Wie hoopte dat de lage rentes een tijdelijk verschijnsel waren, had waarschijnlijk niet op de coronacrisis gerekend.

Het Europese lage rentebeleid wordt in de nasleep daarvan nog met vele jaren verlengd.

Is er dan toch een mogelijkheid om het geld dat je niet meteen spendeert, te doen opbrengen? Volgens de VRT zijn aandelen, obligaties en goud wél winstgevend, maar houdt een investering risico’s in. En die risico’s zijn blijkbaar vaak een brug te ver voor de voorzichtige Belgische spaarder.
 

Hefboomeffect bij vastgoedinvestering:
Hoe werkt het? Wat brengt het op?

Het meest winstzekere alternatief is investeren in vastgoed. Je hoeft niet eens een groot budget te hebben om een meerwaarde uit je spaargeld te halen. Meer nog, zelfs investeerders met genoeg kapitaal om een vastgoed contant te betalen, kiezen voor een hypothecaire lening voor een deel van de aankoopsom. Dit verhoogt het rendement van hun eigen inbreng aanzienlijk. We noemen dit het hefboomeffect.

Stel: je verdient € 50 op een uitgave van € 1000, dat is een rendement van 5% op je eigen inbreng.
Ga je € 800 van die € 1000 lenen? Dan verdien je € 50 op een eigen inbreng van € 200, wel 25%.

voorbeeld vastgoedinvestering

Voorbeeld 1

Je koopt lot 5 van ons project te Sint-Laureins, Kantijnstraat voor 352.681 euro (inclusief alle kosten, btw,...). Je hebt voor deze woning 825 euro per maand huurinkomsten. Als we ons baseren op de gemiddelde waardestijging van vastgoed de afgelopen jaren heb je na 15 jaar een rendement op je vermogen van 4,78%. 

Leen je voor dezelfde woning 135.000 euro aan 1,5% op jaarbasis op 15 jaar: dan zorgt het geleende bedrag voor een hefboom op het rendement van je eigen vermogen. Dit levert je zo een rendement op van 6,46%. 

voorbeeld investeren in vastgoed

Voorbeeld 2

Je koopt het appartement 31/0.1 van residentie Tricojoca in Adegem Dorp voor 277.706 euro (inclusief alle kosten, btw,...). Je krijgt voor dit appartement 650 euro (inclusief gemeenschappelijke kosten) huur per maand. Als we ons baseren op de gemiddelde waardestijging van vastgoed de afgelopen jaren heb je dan na 15 jaar een rendement op je vermogen van 4,66%.

Leen je voor dit appartement 100.000 euro aan 1,5% op jaarbasis op 15 jaar: dan levert dit je een rendement op van 6,17% op je eigen inbreng!

 

Vraag raad aan een investeringsadviseur

Onze bouw- en investeringsadviseurs kunnen voor verschillende Huysman Bouw projecten een interessante berekening maken. Je kan zowel bij Huysman Bouw als bij onze collega's van Huysman Bank & Verzekeringen raad vragen.

Alvast één goede tip: zoek een pand waarvoor je evenveel huur kan vragen als je maandelijkse afbetaling. 

Laat je spaargeld niet wegkwijnen!

Ontdek meer over investeren in nieuwbouw van Huysman Bouw of contacteer onze investeringsconsulenten voor een plan op maat! 

Investeren in vastgoed