U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Slimme
pensioenopbouw

Laatste update: 28-05-2021

Het wettelijke pensioen stelt niet veel voor. Wie na zijn pensioen nog comfortabel wil leven, zal er zelf werk van moeten maken. Een extra spaarpotje aanleggen, kan op allerlei manieren. Heb je ook al eens nagedacht over beleggen in vastgoed?

Ook na je pensioen, wil je je huidige levensstandaard behouden. Hoe doe je dat? Door aan een slimme pensioenopbouw te doen. Dat betekent dan weer: investeringen spreiden. Elk spaarplan, elke belegging heeft zijn eigen voordelen en nadelen: beleggingen in aandelen en tak23-producten hebben een hoog potentieel, maar een even hoog risico. Obligaties, tak21 en het goeie ouwe spaarboekje zijn een pak veiliger, maar leveren dan weer veel minder op.

De ideale belegging bestaat dus niet. Of toch?

Al eens aan vastgoed gedacht?

Waarom trouwens vasthouden aan de klassieke investeringen? Kijk eens wat verder en je ontdekt nog heel wat andere mogelijkheden. Zo is ook vastgoed een prima investering, want het combineert twee voordelen. Vastgoed heeft een potentieel hoog rendement en houdt tegelijkertijd betrekkelijk weinig risico’s in, als je tenminste enkele vuistregels in acht neemt.

Je moet wel weten dat je niet voor vastgoed moet kiezen als je uit bent op snelle winst. Investeren in vastgoed is altijd een investering op lange termijn. Dat hebben verschillende vastgoedbubbels (denk maar aan Spanje een tiental jaar geleden), in het verleden al aangetoond.

Interesse of een vraag?

Beleggen in vastgoed

Investeren in vastgoed

Belgisch vastgoed

Er zijn drie goede redenen om in Belgisch vastgoed te investeren:

  1. Onze Belgische vastgoedmarkt heeft misschien wel de reputatie saai te zijn. Maar dat betekent ook dat investeren in Belgisch vastgoed een veilige belegging is. Het risico op oververhitting is nagenoeg onbestaande.
  2. De prijzen zijn in vergelijking met onze buurlanden nog vrij laag. Met een redelijk bedrag kan je dus toch al een investering doen.
  3. Je kan momenteel lenen aan historisch lage rentevoeten voor je investering.
Rendement vastgoed

Hoeveel levert het op?

Het rendement van vastgoed komt enerzijds van huuropbrengsten. Hoe groot de opbrengst is hangt natuurlijk af van het type pand, de ouderdom en de locatie. Doordenker: vastgoed is die gekke sector waar een lager direct rendement vaak beter is dan een hoger.

Bovendien heb je het voordeel dat huurprijzen worden geïndexeerd, zodat je investering inflatiebestendig is.

Meerwaarde bij verkoop

Naast de huuropbrengsten kan je nog extra rendement halen uit je vastgoed door het met een meerwaarde te verkopen. 

De juiste meerwaarde behalen is wel een evenwichtsoefening: je moet lang genoeg wachten om het pand kans te geven in waarde te stijgen, maar je moet ook op tijd verkopen voor de kosten te hoog oplopen.

De belangrijkste kosten waar je rekening mee moet houden zijn:

  • De aankoopprijs
  • Eventuele kosten van een lening
  • De brand- en schuldsaldoverzekering die vaak gekoppeld wordt aan een lening
  • Allerlei fiscale kosten: onroerende voorheffing, btw bij aankoop van een nieuwbouw en het verkoop- of registratierecht bij aankoop van een ouder gebouw
  • Herstellings- en renovatiekosten, zeker voor oudere panden.

Fiscale voordelen

Huuropbrengsten vastgoedinvestering

Je koopt privé

Je betaalt geen belasting op de meerwaarde die je realiseert als je het goed opnieuw verkoopt. Je moet wel ten minste vijf jaar wachten met de verkoop.

Kapitaalaflossingen van de lening en premies voor de schuldsaldoverzekering kunnen fiscaal aftrekbaar zijn, zij het beperkt en te bekijken in functie van jouw individuele situatie.

Huuropbrengsten van privaat verhuurde woningen zijn onbelast. Het KI verhoogd met 40% wordt in de personenbelasting toegevoegd aan jouw onroerend inkomen en hier zijn dan weer de intresten van je lening aftrekbaar.

Vastgoedinvestering kopen met vennootschap

Je koopt via uw vennootschap

Je kan de gebouwen afschrijven over een periode van 33 jaar.

Verkoop- en Registratierechten, BTW, intresten op de lening en notariskosten zijn aftrekbaar als beroepskost. Als keerzijde van de medaille zijn de effectief ontvangen huurinkomsten hier wel belastbaar.

De belasting die je op de meerwaarde betaalt, kan worden gespreid in de tijd.

Kom eens praten!

Wil je ook genieten van een mooi extraatje en een zorgeloze oude dag, dan helpen wij je graag die droom te realiseren.

Contacteer ons voor een afspraak