Wat is het
meest voordelige?
Laatste update: 27-05-2021
Samen met je partner een eigendom kopen? Dat is een grote stap. Klopt het dat je meer voordelen hebt als huiseigenaars wanneer je eerst in het huwelijksbootje stapte?
Voor gehuwde partners worden een aantal zaken automatisch geregeld, waar ongehuwde kopers een extra stap voor moeten ondernemen. Meestal heeft dat te maken met wát er met de woning gebeurt indien één van de twee overlijdt. Een huwelijkscontract heeft vanzelf voorrang op het erfrecht, waardoor je woning niet deels naar de ouders of andere familie van je overleden partner gaat. We zetten de verschillen even voor je op een rij.
Een huis kopen als getrouwd koppel
In België kan je trouwen onder drie huwelijksvermogensstelsels, elk met hun eigen effect op de erfenis (of in het geval van een scheiding).
De drie huwelijksvermogensstelsels:
- Als je trouwt onder ‘Scheiding van goederen’ heb je geen gemeenschappelijk vermogen met je partner.
- Als je trouwt onder ‘Algehele gemeenschap van goederen’ is ál je vermogen gemeenschappelijk.
- Als je trouwt onder het wettelijk stelsel is alles wat van jou was vóór het huwelijk van jou, net als erfenissen of schenkingen die je tijdens het huwelijk ontvangt. Alles wat je tijdens je huwelijk verdient, is gemeenschappelijk.
Stel je geen huwelijkscontract op, dan trouw je automatisch onder het wettelijk stelsel. In het verdere verloop van de tekst gaan we uit van de derde situatie.
Interesse of een vraag?
De voordelen van een huwelijk
bij de aankoop van een woning
De gezinswoning
is beschermd
De meeste gehuwde koppels kopen samen een huis. Allebei hebben jullie evenveel te zeggen over wat er met die gezinswoning mag gebeuren. Jullie moeten samen akkoord gaan wanneer jullie die woning willen verkopen, verhuren, schenken of er een hypotheek op nemen.
In sommige gevallen bezit één van jullie al een huis. Wanneer jullie daar na jullie huwelijk gaan wonen, wordt dit automatisch de gezinswoning. Vanaf dat moment moeten jullie elke beslissing over dat huis samen nemen.
(Fiscaal) voordeel
bij de erfenis
Als langstlevende getrouwde partner erf je automatisch het gemeenschappelijke vermogen en de gezinswoning wanneer je geen kinderen hebt. Bovendien betaal je geen successierechten op die gezinswoning.
Heb je kinderen? Dan erf je als langstlevende echtgenoot de helft van het huis én het vruchtgebruik op de andere helft (en de huisraad). Dit betekent dat je levenslang in de woning mag blijven wonen, zelfs wanneer je kinderen de helft ervan bezitten.
Een huwelijkscontract opstellen is gemakkelijk
In een huwelijkscontract kan je vastleggen dat je woning het eigendom wordt van de langstlevende echtgenoot wanneer één van jullie overlijdt. Dit contract heeft voorrang op het erfrecht. De wet redeneert dat jullie eigendom aan het einde van de rit tóch naar de kinderen gaat.
Als er stiefkinderen zijn, wordt de materie complexer. Zij hebben immers geen wettelijk erfrecht. Behoor je tot een nieuw samengesteld gezin? Neem dan een notaris onder de arm om hun erfenis veilig te stellen.
Wat is nu het beste?
Alles hangt af van je persoonlijke situatie. Je weet zelf het beste of je klaar bent voor een huwelijk of een samenlevingscontract.
Als ongetrouwd koppel kan je de rechten van een getrouwd koppel ‘nabootsen’ door de combinatie van een verklaring van wettelijk samenwonen, een testament en zelfs een beding van aanwas. Zeker in complexe gezinssituaties is het de moeite om samen met je notaris op zoek te gaan naar de meest waterdichte oplossing voor alle partijen.