U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Klein en groot beschrijf bij registratierecht?
Gedaan!

Laatste update: 28-05-2021

Wie een woning of appartement koopt, zal daar 6% registratierechten op betalen. Die maatregel is van kracht sinds 1 januari 2020. Als je een huis of appartement koopt in het Vlaams Gewest, betaal je naast de aankoopprijs ook registratierechten. Voor 1 juni 2018 betaalde je voor een kleine woning 5% (klein beschrijf) en voor grote huizen 10% registratierechten (groot beschrijf). De maatstaf voor klein of groot beschrijf is het kadastraal inkomen (KI). Dit geeft de huurwaarde weer van een woning in 1975.

De Vlaamse regering besloot om de verschillen weg te werken. Bijgevolg gold vanaf 1 juni 2018 slechts één tarief van 7% registratierechten bij de aankoop van een woning of appartement. De voorwaarde was dat het ging om je enige woning en je moest er binnen de twee jaar intrekken. Sinds 1 januari 2020 zijn diezelfde registratierechten aangepast naar 6% i.p.v 7% als compensatie voor de afschaffing van de Vlaamse woonbonus.

Alles naar 6% en compensatie voor kleine huizen blijft!

Sinds 1 juni 2018, na de afschaffing van klein en groot beschrijf, is er wel een compensatie voor kleinere huizen die minder dan 200.000€ kosten. Deze compensatie blijft ook gelden na 1 januari 2020. Hiervoor geldt een vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 €, wat neerkomt op een korting van 5.600 €. Hierdoor duiken de registratierechten voor deze woningen onder het vorige tarief van 5%. Zo krijgen meer mensen de kans om een eigen huis te kopen.

Voor vastgoed in grote steden of de Vlaamse rand rond Brussel geldt de compensatie tot een aankoopprijs van 220.000 €. Als je een tweede woning koopt, zal je er wél nog steeds 10% op betalen. Dat percentage blijft ook van kracht voor kantoren en bedrijfsgebouwen.

Interesse of een vraag?

Meeneembaarheid registratierechten blijft van kracht

In deze hervormde regeling blijft het principe van de ‘meeneembaarheid’ van registratierechten voor een gezinswoning van kracht. Als je je woning verkoopt om een nieuwe te kopen, mag je de registratierechten die je al eerder betaalde in mindering brengen.

De voorwaarden van de meeneembaarheid van registratierechten? De limiet van het meeneembare bedrag is sinds 2021 13.000 euro. 

Ben je nog op zoek naar een nieuwe woning?

Bekijk dan zeker ons aanbod van woningen!
Wie weet kom jij binnenkort thuis in één van onze woningen. 

Onze projecten