U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Financiering van
investeringsvastgoed

Laatste update: 28-05-2021

Jezelf een extra inkomen verzekeren naast je pensioen? Een beter alternatief zoeken voor je vruchteloze spaarboekje? Investeren in vastgoed is de slimste oplossing. Met een appartement of woning om te verhuren, ben je zeker dat je spaargeld opbrengt. Lenen voor zo’n investering, is extra interessant!

Fiscaal voordeel met de intresten op je vastgoedlening

Zelfs wanneer je zelf over de nodige middelen beschikt, is het (fiscaal) heel interessant om te lenen voor de aankoop van je financieringsvastgoed. Waarom?

  • Als je een investeringspand koopt met een lening, dan heb je recht op intrestaftrek en val je onder het systeem van langetermijnsparen.
  • Dat wil zeggen dat de fiscus de intresten die je betaalt, aftrekt van je netto belastbaar inkomen. Ook de eventuele premies van je schuldsaldoverzekering zijn fiscaal voordelig. Je lening moet wel minstens 10 jaar lopen, wil je hiervoor in aanmerking komen.
  • Wanneer je leent om een investeringspand te kopen, heb je nog kapitaal om eventueel elders te investeren. We noemen dit het hefboomeffect.

Let wel op: ook voor een investeringspand onderzoekt de bank je kredietwaardigheid. Je kan maximaal 80% van de aankoopprijs en registratierechten lenen. Je kredietverlener checkt of je pand regelmatige huurinkomsten zal genereren, en houdt daarbij rekening met onverwachte kosten, roerende voorheffing en tijdelijke leegstand.

Interesse of een vraag?

De verschillende financieringsvormen
bij een vastgoedinvestering

Voor een investeringsvastgoed heb je iets meer financieringsopties dan voor een (eerste) gezinswoning. Elke hypotheekformule heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Opbrengsteigendom

Een klassieke hypotheek

Voor wie?
De “gewone hypotheeklening” is nog steeds de meest gebruikte lening, ook voor investeringspanden. Ze is vooral interessant voor wie de laagste rente wil en een maandelijkse last (vooral in het begin van de looptijd) kan dragen. Je betaalt maandelijks een vast bedrag (kapitaal én intrest) terug, tenzij je voor de formule kiest waarbij dat maandelijkse bedrag geleidelijk verlaagt doorheen de looptijd van je lening.

Voordeel?
Het is de optie met de laagste rentevoet. Bovendien heb je een exact beeld van je afbetalingen tijdens de komende jaren.

Nadeel?
De huurgelden compenseren niet altijd voor het aanzienlijke bedrag dat je maandelijks moet afbetalen. Je voelt het voordeel dus pas wanneer je lening is afbetaald of je het pand weer doorverkoopt.

Vastgoedfinanciering

Wederopname

Voor wie?
Heb je een lening lopen voor je gezinswoning, en heb je die al grotendeels terugbetaald? Dan kan je het afgeloste kapitaal opnieuw lenen tegen de heersende rentevoeten. 

Voordeel?
Je hoeft niet opnieuw notariskosten te betalen, omdat je eigenlijk geen nieuwe hypotheeklening aangaat.

Nadeel?
De hypotheek voor je investeringspand rust op je gezinswoning. In het onwaarschijnlijke geval dat er iets misgaat met je opbrengsteigendom, kan het zijn dat je gezinswoning verkocht moet worden. 

Voor- en nadelen van gebruik eigen kapitaal

Als je over de nodige middelen beschikt, blijft het natuurlijk mogelijk om het aankoopbedrag en alle registratie- en notariskosten volledig uit eigen zak te betalen.

Je hoeft dan geen kredietverstrekker bij je aankoop te betrekken, en je betaalt geen intresten.

Houd er in dat geval rekening mee dat je geen eigen kapitaal meer overhoudt voor eventuele andere investeringen.

Ook het fiscale voordeel van een lening voor een opbrengsteigendom, laat je dan aan je voorbijgaan.

Maak de afweging, want misschien compenseert de meerwaardeprijs van je investeringspanden aan het einde van de rit wel voor de intresten die je onderweg betaalde. Dit hefboomeffect stelt je in staat om je vermogen stapsgewijs te verhogen.
 

Specialist in investeringsvastgoed

Ontdek meer over investeren in nieuwbouw van Huysman Bouw of contacteer onze investeringsconsulenten voor een plan op maat! 

Investeren in vastgoed