U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Hoeveel kan ik lenen
voor een huis?

Laatste update: 28-05-2021

Hoeveel kan ik lenen voor een huis? Het is een vraag die op de lippen brandt van al wie plannen heeft voor de bouw of aankoop van een nieuwe woning.

De aankoop van een woning is waarschijnlijk de belangrijkste financiële beslissing van je leven. Om je totale aankoopbudget te bepalen moet je weten hoeveel geld je kan lenen. Het zijn immers nog altijd de banken zelf die beslissen wat je maximale leenbedrag is. Deze beslissing is grotendeels gebaseerd op vier factoren: maandelijks netto gezinsinkomen, eigen inbreng, looptijd van de lening en de actuele rentevoet.

Maandelijks netto (gezins)inkomen

Als officieuze vuistregel geldt: spendeer maximaal een derde van je maandelijks nettoloon voor de afbetaling van je woonkrediet. Naargelang je persoonlijke situatie, is er wel wat speling mogelijk. Goede tweeverdieners kunnen gerust meer lenen.

Bovendien speelt ook de gezinssituatie een rol. Kinderen nemen nou eenmaal ook een flinke hap uit je budget. Banken zullen ook sneller lenen aan iemand die gedurende lange tijd een vaste job heeft. Ben je werkloos, dan zijn banken minder geneigd om je een lening te verschaffen. Als alleenstaande houd je best minstens 900 euro opzij voor je levensonderhoud, als koppel leg je best nog een paar honderd euro meer opzij.

Interesse of een vraag?

Hoeveel kan ik lenen voor een huis

Eigen inbreng bij aankoop huis

Eigen inbreng

Banken zijn sinds de bankencrisis terughoudender geworden in het verschaffen van leningen. Een bank zal vandaag geen lening geven voor de volledige aankoopprijs van je nieuwe woning.

De minimale som die je als koper zelf op tafel moet leggen, schommelt rond de 20 % van de aankoopprijs, exclusief registratierechten en notariskosten.

Banken ontlenen sneller geld naarmate de procentuele eigen inbreng hoger is.

Op hoeveel jaar lenen voor de aankoop van een huis

Looptijd van de lening

De looptijd van een lening wordt in onderling akkoord tussen de bank en de kredietnemer bepaald. Hierbij dient wel rekening gehouden te worden met de maximale looptijd van een hypotheek die vastgelegd is op 30 jaar.

Je kan beslissen om de hypotheek sneller af te lossen: typische looptijden zijn 15, 20 en 25 jaar en de gemiddelde lening loopt 22 jaar.

Kies je voor een langere looptijd, dan zal je maandelijkse aflossing lager zijn. Dat heeft natuurlijk ook een keerzijde: hoe langer de looptijd, hoe hoger de intresten die je betaalt. Om fiscaal interessant te zijn, dient je hypothecaire lening minstens een looptijd van 10 jaar te hebben.

 

TIP: Wanneer je een hypotheeklening sluit, kijkt u best even na of u in aanmerking komt voor de gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen. Die betaalt tijdelijk een deel van uw lening af als u uw inkomen verliest.

Hypotheekrente:, de huidige rentevoet

Als de rente laag staat, zoals vandaag nog steeds het geval is met de rente voor een hypothecaire lening, dan is het gemakkelijker om de lening af te betalen. Je betaalt immers minder interesten waardoor je leenbedrag lager uitvalt.

Banken zijn in tijden van lage rente voor een hypothecaire lening doorgaans flexibeler in het toekennen van ervan.

TIP: Met de huidige lage rente is het nog steeds het moment om een hypothecaire lening met een vaste rentevoet af te sluiten. Zo blijf je genieten van een hypotheek met goedkope hypotheekrente, zelfs wanneer de rentevoeten in de toekomst terug stijgen.

Huysman Bouw is jouw partner in de zoektocht naar je nieuwe woning

Wil je graag meer info of begeleiding voor de fincanciering van jouw Huysman Bouw project? 

Contacteer ons