U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Koop dankzij een overbruggingskrediet
een nieuw droomhuis

Laatste update: 27-05-2021

Droom je van een grotere tuin? Een rustigere buurt? Een extra slaapkamer? Met een overbruggingskrediet financier je met de geschatte opbrengst van je huidige woning meteen dat droomproject! Je vermijdt zo financiële kopzorgen bij de aankoop van je nieuwe woonst.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Bij een overbruggingskrediet schiet je bank of kredietverstrekker je tijdelijk een som geld voor, wanneer je kan bewijzen dat je in de nabije toekomst over dat bedrag zal beschikken.

Meestal gebruik je een overbruggingskrediet om de aankoop van je nieuwe woning te financieren met de opbrengst uit de verkoop van je oude woning. En dat vóór die effectief verkocht is. Maar je kan ook beroep doen op een overbruggingskrediet wanneer je bijvoorbeeld een erfenis verwacht, of na een scheiding of overlijden.

  • De minimumbedragen voor een overbruggingskrediet verschillen van bank tot bank, maar het maximum is wél overal hetzelfde: je lening kan nooit hoger zijn dan het geschatte verkoopbedrag van het pand dat je gaat verkopen.
  • Een overbruggingskrediet komt bovenop je bestaande lening.

Interesse of een vraag?

Een voorbeeld:
Joris vermoedt dat zijn huidige appartement niet op 1-2-3 verkocht zal geraken, en hij wil ook niet zomaar het eerste bod aanvaarden. Toch heeft hij de centen uit de verkoop al nodig om een groter huis te financieren, nu er een tweede kindje op komst is.

Hij neemt een overbruggingskrediet bij de bank voor de geschatte verkoopprijs van zijn appartement. Dat geld investeert hij meteen in een nieuwe woning. Tot zijn oude plek verkocht is, betaalt hij maandelijks enkel intresten af, geen kapitaal. Aan het einde van de rit betalen ze de hele som in één keer terug aan de bank.

Simulatie van een overbruggingskrediet

Er zijn evenveel soorten kredieten als er aanbieders zijn. Vergelijk dus zeker genoeg banken, of maak gebruik van een kredietbemiddelaar. Hieronder vind je twee concrete voorbeelden van een overbruggingskrediet, maar voor een schatting die meer op jouw situatie van toepassing is, gebruik je deze simulator.

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Voorbeeld 1:

Joris’ nieuwe droomhuis kost € 400.000. Zijn huidige appartement wordt geschat op € 280.000, waarvan hij nog € 100.000 moet afbetalen.

€ 280.000 - € 100.000 = € 180.000

Joris kan voor maximum € 180.000 een overbruggingskrediet aangaan.

Voor de overige € 220.000 die nodig is voor het nieuwe huis, gaat hij een nieuwe lening aan.

Voorbeeld overbruggingskrediet

Voorbeeld 2:

Angelique is zelfstandige en wil een bakkerij kopen voor € 600.000. Ze beschikt over € 350.000 eigen middelen en een tweede verblijf. Dat kan ze verkopen voor € 250.000, maar pas nadat ze die centen al nodig heeft om in haar handelspand te investeren.

Voor die € 250.000 vraagt ze een overbruggingskrediet bij de bank.

De voor- en nadelen
van een overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet is de ideale oplossing wanneer je dringend geld nodig hebt, dat je zeker op een later moment verwacht. Ligt de uiteindelijke verkoopprijs van je huis lager dan het geschatte en geleende bedrag? Dan kan je de resterende som omzetten naar een hypothecaire lening of laten opnemen in je lopende krediet, door middel van een herfinanciering.

Toch moet je ook opletten!

De voordelen

  • Je hebt de tijd om te wachten op een goed bod voor je oude huis.
  • Terwijl je wacht op het geld uit de verkoop van je oude woning, betaal je enkel rente af. Sommige banken hebben zelfs formules waarbij je de volledige rente pas aan het einde van het contract terugbetaalt, samen met het geleende bedrag. In beide gevallen zorgt een overbruggingskrediet voor de financiële ruimte die je nodig hebt.
  • Sommige banken verplichten geen schuld-saldoverzekering door de beperkte duur van het contract. Vraag het na, want dat kan zeker op latere leeftijd voordelig uitkomen!
  • Als je kan bewijzen dat je overbruggingskrediet wordt gebruikt voor het aankopen van onroerend goed, is de rente ervan fiscaal aftrekbaar.

De nadelen

  • Een overbruggingskrediet is beperkt in de tijd, meestal tot 6, 12, 24 of 36 maanden. Die beperking kan voor stress zorgen. Bovendien is een verlening duur: je rente gaat omhoog!
  • De rentes liggen hoger dan bij ‘standaard’ hypotheekleningen, maar verschillen wel van bank tot bank. Vergelijken is dus de boodschap.
  • In principe moet je een overbruggingskrediet nemen bij de bank waar je ook de hypotheek op je nieuwe woning neemt.
  • Houd bij het vergelijken en onderhandelen rekening met ‘verborgen kosten’ zoals de verplichte schattingskosten en dossierkosten. Sommige aanbieders vragen ook een wederbeleggingsvergoeding wanneer je de lening terugbetaalt vóór het contract ten einde is.

Misschien staat jouw nieuwe droomwoning
wel tussen onze nieuwbouwprojecten?

We begeleiden je graag op weg naar je nieuwe (t)huis. 

Bekijk onze nieuwbouwprojecten