U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Betrouwbare
bouwpartners

Laatste update: 22-12-2021

De aankoop van een woning is een ingrijpend moment in je leven. Spijtig genoeg bestaan er heel wat voorbeelden waarbij de kopers in een nachtmerrie terechtkomen. Malafide bouwbedrijven overtuigen je met mooie praatjes en voor je het weet bezit je een bouwputkrater en een financiële kater. Daarom wil je graag een vakbekwame en betrouwbare onderneming als partner.

Hoe vind je een betrouwbaar bouwbedrijf?

Wanneer je wil bouwen of instapt in een sleutel-op-de deur project, dan ben je als koper op zoek naar een betrouwbare partner. Het gaat tenslotte om een grote investering met ernstige financiële consequenties, zeker als er iets misloopt.

In de eerste plaats kan je beroep doen op informatie uit jouw netwerk (kennissenkring, familie, collega’s …). Helpt dit je niet vooruit, dan moet je op een andere manier een betrouwbare bouwpartner vinden. Het Charter der Woningbouwers kan je hierbij helpen.

Om het kaf van het koren te scheiden, werd een kwaliteitslabel opgericht door een groep bouwbedrijven in de woning- en appartementsbouw. Dit Charter der Woningbouwers heeft als doelstelling om de koper eerlijk, betrouwbaar en kwaliteitsvol bouwen te garanderen. Zo heb je zekerheid over : aannemers die de regels van de kunst volgen én kwaliteit en vakmanschap

Interesse of een vraag?

Voorwaarden charter der woningbouwers

Charter der woningbouwers: de garantie voor een betrouwbaar bouwbedrijf

Officieel erkend

Alle deelnemende bouwbedrijven zijn officieel erkend door de federale overheid (minimaal klasse 2, categorie D). Dit betekent dat er onderzoek is gedaan naar hun financiële draagkracht en technische capaciteiten en weet je zeker dat het gaat over gezonde ondernemingen. Sterke referenties en positieve bedrijfscijfers zorgen voor een vertrouwensband tussen jezelf en de bouwonderneming.

Alle leden van het Charter der Woningbouwers engageren zich om de wettelijke belangen van hun kopers te eerbiedigen.

Wet Breyne

Wet Breyne

Ze gebruiken het type-aannemingsovereenkomst waarin de bepalingen van de wet Breyne zijn opgenomen. Zo krijg je geen onverwachte facturen of prijsverhogingen, zijn de voorschotten en betalingstermijnen op voorhand duidelijk vastgelegd en respecteert de bouwfirma de uitvoeringstermijnen. Bovendien zijn op die manier ook jouw wettelijke rechten contractueel vastgelegd.

Wanneer er tussen klant en onderneming alsnog een ernstig conflict ontstaat over de toepassing van de wet Breyne, dan lopen leden van het Charter niet zomaar naar de rechtbank. Je bouwpartner probeert het geschil altijd eerst op te lossen via een interne toezichtcommissie.

De voordelen voor de koper

Als je in zee gaat met een lid van het Charter der Woningbouwers, kan je rekenen op een vaste, op voorhand vastgelegde totaalprijs, zodat je exact weet hoeveel het project je zal kosten.

Je betaalt een voorschot van maximaal 5% van het contractbedrag. Vóór aanvang van de werken heeft een bouwbedrijf heel wat opstartkosten. Toch zal een lid van het Charter je maximaal 5% van het contractbedrag als voorschot vragen.

Er wordt gewerkt met tussentijdse factuurbetalingen voor de reeds uitgevoerde werken. Je betaalt dus geen andere voorschotten tijdens de looptijd van het project.

Er zijn ook 2 vastgelegde opleveringen.

Eerst is er de voorlopige oplevering. Pas een jaar later, wanneer de woning een volledige winter heeft doorgemaakt, volgt de definitieve oplevering.

In de tussenliggende periode kan je eventuele gebreken doorgeven, zodat deze hersteld kunnen worden. Je kan ook rekenen op een financiële waarborg van het bouwbedrijf om zijn verplichtingen na te komen. Indien het werk dus niet volledig of niet correct wordt uitgevoerd, dan dient deze waarborg als schadeloosstelling.

De leden van het Charter engageren zich om alle bovenstaande bepalingen na te leven. De bouwfirma vermeldt deze garanties ook in het contract dat je met haar afsluit. Door het hanteren van dit soort garanties zijn toekomstige problemen reeds op voorhand zo goed als uitgesloten.

Ben je op dit moment op zoek naar een partner voor je droomhuis?

Ben je geïnteresseerd in betaalbare nieuwbouwprojecten? Wil je graag inspiratie voor innoverende en duurzame bouwvormen die voldoen aan de hedendaagse normen? Huysman Bouw is ook in 2022 lid van het Charter der Woningbouwers. Ben je op zoek naar een betrouwbare partner? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact