U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Ventileren is goed
voor je gezondheid

Laatste update: 28-05-2021

Isoleren, zonnepanelen, warmtepompen … iedereen met bouw- en renovatieplannen heeft er zijn mond van vol. Eén aspect komt minder ter sprake, hoewel het belang ervan niet te onderschatten is. Voor een gezond (en comfortabel) binnenklimaat is correcte ventilatie een must.

Doordat woningen steeds beter geïsoleerd worden, is er minder spontane ventilatie door kieren en spleten. Hierdoor blijft de vervuilde en vochtige binnenlucht in de woning hangen. Verhoogde CO2-waarden, stofophoping, een hoge vochtigheidsgraad en schimmelvorming kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners. Heel wat klachten zoals allergieën, hoesten, hoofdpijn … worden gelinkt aan slechte binnenluchtkwaliteit.

Door je woning goed te isoleren zorg je voor minder energieverspilling en een lagere elektriciteitsrekening. Dit mag echter niet ten koste gaan van je gezondheid. Daarom is een ventilatiesysteem op maat van jouw woning absoluut geen overbodige luxe.

Ventileren is goed voor je huis

Niet alleen je gezondheid, maar ook je woning is gebaat bij goede ventilatie. Bij oudere woningen is dit geen probleem. Bij nieuwbouwwoningen of na een grondige renovatie is een bijkomend ventilatiesysteem bijna altijd onmisbaar. Wanneer vochtige binnenlucht in de woning blijft hangen, blijft dat niet zonder gevolgen. Verf bladert af, je pleisterwerk raakt beschadigd en schimmel en houtrot nestelt zich in je woning. Bovendien krijg je te kampen met muffe geurtjes en trekt een vochtige woning ongedierte aan.

Interesse of een vraag?

De werking van de
verschillende ventilatie types

Bij ventilatiesystemen maakt men een onderscheid op basis van hoe het systeem lucht aan- of afvoert:

Type A - natuurlijke aan- en afvoer.

Via manuele ventilatieroosters wordt verse lucht aangevoerd. Vervuilde lucht gaat via de schouw of een ander ventilatiekanaal/rooster naar buiten. De luchttoevoer is afhankelijk is van de (weers)omstandigheden en het systeem geeft hierdoor geen garantie op gezonde binnenlucht in een goed geïsoleerde woning.

Type B - mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer.

Een ventilator trekt verse lucht naar binnen waardoor (lichte) overdruk ontstaat. De vervuilde lucht verlaat via ventilatiekanalen de woning. Dit systeem wordt minder toegepast in moderne woningen omdat de afvoer van de vervuilde lucht niet gegarandeerd is. Bovendien kan overdruk leiden tot fysieke klachten.

Type C - natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer. 

In vochtige ruimtes wordt de vervuilde lucht naar buiten afgevoerd door middel van ventilatoren. Door de gecreëerde onderdruk, wordt verse lucht via ventilatieroosters in droge ruimtes aangevoerd. Bij type C voert het ventilatiesysteem continu vervuilde lucht af. Nadeel is de ongecontroleerde toevoer van koude of warme lucht waardoor veel energie verloren gaat of je moet inboeten op comfort.

Type C+ - natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer + zelfregulerend. 

Door sensorgestuurde raamroosters wordt de aanwezige lucht enkel ververst indien vochtigheid, geurtjes of een verhoogd CO² gehalte wordt gedetecteerd. Wanneer de luchtkwaliteit gezond is, draait het systeem op minimumcapaciteit en bespaar je energie. Samen met type D en E is dit systeem het best aangepast aan de normen en de eisen van vandaag.

Type D - mechanische aan- en afvoer. 

Dit systeem is ook gekend onder de naam balansventilatie. Het systeem werkt volledig automatisch en de gefilterde lucht wordt via buizen door de woning verspreid. In de vochtige ruimtes wordt vervuilde lucht mechanisch afgevoerd naar een warmtewisselaar. Het grote voordeel is een stevige energiebesparing doordat de warme binnenlucht de koude buitenlucht opwarmt. Nadelen zijn de kostprijs, de de onderhoudskosten en de omvang.

Type E - natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer + ingebouwde warmtepomp. 

Deze nieuwe systemen combineren de voordelen van type C en D. Vervuilde lucht wordt mechanisch afgevoerd en een ingebouwde warmtepomp met boilervat recupereert een deel van de warmte. Dit is ideaal voor lagetemperatuurverwarming en sanitair warm water. Nadeel is de kostprijs door de warmtepomp en de verplichting overal vloerverwarming te voorzien.

Huysman werkt
samen met Renson

Soorten ventilatie

Healthbox 3.0

Omdat we onze klanten altijd de beste kwaliteit willen bieden, gingen we op zoek naar een partner die dezelfde hoge eisen aan zijn producten stelt. Huysman Bouw werkt daarom samen met Renson voor kwaliteitswoningen met een gezond binnenklimaat. Standaard voorzien wij de Healtbox 3.0, een type C+ ventilatiesysteem met vraaggestuurde ventilatie en een energiezuinige ventilator. Voor dit systeem is er een relatief lage aanschafkost en weinig tot geen onderhoud nodig. Met de app van de Healtbox 3.0 kan je vanop afstand de luchtkwaliteit van je woning monitoren en bijsturen indien nodig.

Werking ventilatie-types

EPB-eisen

Bij grondige renovaties en nieuwbouwprojecten moet je voldoen aan de normen voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Onderdeel van deze normen zijn thermische isolatie, energiehuishouding, ventilatie en oververhitting. Je vindt hierover alle informatie op de website www.epbd.be.

Ben je op zoek naar je (goed geventileerd) droomhuis?

Ben je geïnteresseerd in betaalbare nieuwbouwprojecten? Wil je graag inspiratie voor innoverende en duurzame bouwvormen die voldoen aan de hedendaagse normen betreffende energie en ventilatie?

Neem contact op