De appartementswet
Laatste update: 28-05-2021
Ben jij van plan om een appartement te kopen? Dan moet je rekening houden met heel wat regels en administratieve verplichtingen.
Naast eigenaar van je appartement, ben je immers ook mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen. Dit artikel vertelt je wat hier allemaal bij komt kijken.
Als de appartementswet van toepassing is op jouw appartementsgebouw, moeten er heel wat specifieke regels opgesteld worden. Die worden door een notaris vastgelegd in de statuten en worden aan de notariële akte van je aankoop toegevoegd.
Wanneer val je onder de appartementswet?
De appartementswet geldt wanneer het gebouw twee of meer verschillende eigenaars heeft en er sprake is van private delen en gemeenschappelijke ruimtes zoals een gang of traphal.
De kans is dus groot dat ook jouw (toekomstig) appartement onder deze wet valt.
Interesse of een vraag?
Basisakte
De basisakte bevat de kadastrale gegevens en algemene informatie van het gebouw. Dit document vertelt precies welke delen privaat en welke gemeenschappelijk zijn. De basisakte bepaalt dus niet alleen hoeveel van jou is, maar ook hoeveel jouw aandeel in de gemeenschappelijk kosten bedraagt. Hoe groter jouw private oppervlakte, hoe groter jouw aandeel in de onderhoudskosten voor de gemeenschappelijke delen, maar ook hoe zwaarder jouw stem doorweegt bij het nemen van beslissingen. De basisakte kan enkel aangepast worden als alle eigenaars akkoord gaan. Eerste keer, goede keer dus!
Reglement van mede-eigendom
Het reglement van mede-eigendom is een geheel van regels en afspraken om een goede organisatie van het appartementsgebouw te garanderen.
Het beschrijft:
- De rechten en plichten van elke mede-eigenaar
- De verdeling van de kosten en lasten
- De organisatie van de algemene vergadering: wanneer, hoe, bevoegdheden, …
- De benoeming van de syndicus en beschrijving van zijn rechten en plichten, de duur van het mandaat, …
- De aanstelling en de bevoegdheden van de commissaris van de rekeningen.
Het reglement van mede-eigendom kan enkel gewijzigd worden als drievierde- of viervijfde van de mede-eigenaars akkoord zijn.
Wil je in de nabije toekomst een appartement kopen?
Bekijk dan zeker ons aabod van appartementen en projecten.