U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Een woning kopen?
Vanaf 2023 betaal je minder notariskosten

Laatste update: 12-12-2022

Vanaf 1 januari 2023 zal je bij de aankoop van een gezinswoning 25% minder notariskosten betalen. Dat besliste Minister van Justitie Vincent van Quickenborne tijdens een grondige hervorming van het notariaat.

Op die manier komt hij tegemoet aan de heersende, torenhoge woningprijzen.

Een twijfelachtige tweede plaats

Bij de aankoop van een woning worden je aankoop- en kredietakte opgenomen in een authentieke akte. Dit gebeurt door een notaris, die daarvoor verschillende kosten in rekening brengt:

  • het ereloon: dit loon vormt de vergoeding van het werk.
  • de administratieve kosten: deze som dekt de eigen kosten van de notaris.

Vandaag betalen we een gemiddelde notariskost van 2.2% op de aankoop van een woning. Hiermee staat België Europees op de tweede plaats: enkel Italië scoort hoger. Omdat we vandaag nog steeds dezelfde tarieven hanteren als in 1950, drong een grondige hervorming van het ambt zich onvermijdelijk op.

Interesse of een vraag?

Wijziging van administratieve kosten en ereloon

Vanaf 1 januari 2023 worden de maximale administratieve kosten forfaitair vastgelegd op € 1250. Daarnaast boeten de notarissen zelf ook in op hun ereloon: bij een aankoopakte zal dat loon gemiddeld 10% lager liggen, bij een kredietakte zelfs 20%. In totaal zorgen die wijzigingen voor een daling van de notariskosten met 25%. Voorwaarde is dat het gaat om de aankoop van een enige, eigen woning. Volgens Van Quickenborne zal de korting 98% van alle woontransacties beslaan.

Hoe hoger de kostprijs van het huis, hoe lager de korting. Voor woningen vanaf € 800.000 is er helemaal geen voordeel meer, maar stijgen de kosten zelfs met enkele honderden euro’s. Ter voorbeeld: gemiddeld kost een Belgische woning op dit moment € 232.000. Vandaag betaal je daar nog € 4.000 notariskosten op, maar vanaf 1 januari 2023 reken je op een daling van € 1100. Voor een huis van € 450.000, geniet je nog van een voordeel van € 574.

De hervorming is een volgende stap bij de drukking van de torenhoge woningprijzen.

Transparanter statuut

De hervorming van het notariaat brengt nog andere wijzigingen met zich mee. Om het statuut en de facturen transparanter te maken, zullen notarissen voortaan een helder overzicht scheppen van de verschillende kosten met betrekking tot akte. Een onderscheid tussen erelonen, uitgaven aan derde partijen, administratieve kosten en opzoekingswerk, zal jou een duidelijker beeld van je kosten verschaffen. Zo reken je steeds op een sterke, vertrouwelijke band met jouw notaris.

Dankzij de bijkomende daling van de notariskosten wordt de aankoop van een huis opnieuw een haalbare kaart voor de jongere generatie.

Met Huysman Bouw reken je op een piekfijne toekomst

Op zoek naar een nieuwbouw of sleutel-op-de-deurwoning? Huysman Bouw helpt je verder bij het vinden van jouw droomhuis. Kwaliteit en eerlijkheid staan bij ons met stip op nummer één, waardoor wij de ultieme woonbelevenis garanderen. Voor meer informatie, neem gerust een kijkje op de website of contacteer ons.