U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

De voordelen van nieuwbouw
tijdens de energiecrisis

Laatste update: 2-11-2022

We zitten vandaag volop in een energiecrisis. De kosten van gas en elektriciteit swingen de pan uit, en voorlopig bereiken de prijzen elke dag een nieuw record. Daarnaast nemen ook de rentevoeten voor de aankoop van een woning een stevige klim.

Toch houdt de vastgoedsector verrassend goed stand in deze economisch uitdagende tijden! Meer zelfs: investeren in nieuwbouw is vandaag juist een goed idee.

Comfortabel wonen

Akkoord, de aankoopprijs van nieuwbouw ligt beduidend hoger dan die van een bestaande woning. Aan een nagelnieuwe woning komen echter geen dure renovaties meer te pas, waardoor het huis meestal onmiddellijk instapklaar is.

Nieuwbouwwoningen hebben een optimale indeling, een moderne uitstraling en veel lichtinval. Dat maakt dat het in een nieuwbouwwoning of appartement voor jong én oud comfortabel wonen is.

Koop je om te verhuren? Energiezuinige nieuwbouwwoningen en appartementen zijn momenteel erg geliefd zijn bij potentiële huurders. Dat heeft als gevolg dat je er meteen huuropbrengsten uit kan halen, aan een hogere verhuurprijs.

Interesse of een vraag?

Zekerheid voor de toekomst

Nieuwbouwwoningen zijn gebouwd met de nieuwste materialen en technieken, voldoen aan de laatste bouwnormen en zijn kwalitatief van een hoog niveau. Dat bespaart je heel wat kopzorgen voor nu én de toekomst. Met de investering in een bestaande woning neem je namelijk het risico dat je snel voor heel wat onvoorziene kosten staat, waardoor het rendement van je investering daalt.

Bij een nieuwbouw mag je erop rekenen dat je de eerste 10 à 15 jaar geen onverwachte kosten of problemen ervaart. Zo koop of investeer je met een gerust hart.

Nieuwbouw is energiezuinig

Goede isolatie

Hét argument bij uitstek tijdens deze energiecrisis: nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de laatste energienormen die energiezuinigheid waarborgen. Dat impliceert goede isolatie, maar vaak ook de aanwezigheid van zonnepanelen, een warmtepomp en regenwaterrecuperatie.

Voor verhuurders: doordat de maandelijkse energiekost in nieuwbouwwoningen een pak lager ligt, zijn huurders ook vaker bereid om een hogere huurprijs te aanvaarden. Win-win situatie!  

Huurindexering bij verhuur

Begin oktober besloot het Vlaams Parlement om huurprijzen van onvoldoende energiezuinige woningen onmiddellijk te bevriezen. Concreet gaat het om woningen met een niet-energiezuinig EPC-label van E en F.  Label D mag de helft van de gezondheidsindex doorrekenen, voor de labels A, B en C geldt geen enkele beperking.

Investeer je dus in een duurzame nieuwbouw om te verhuren, mag je op beide oren slapen: je mag en kan nog steeds de huurprijzen indexeren.

Het kopen van nieuwbouw
heeft veel voordelen!

Conclusie:

Het kopen van een nieuwbouwwoning is misschien iets duurder dan het kopen van een bestaande woning, maar heeft véél meer voordelen:

  • je hebt een héél lage energiefactuur door de energiezuinige technieken
  • je woont comfortabel door al die moderne technieken
  • je hebt in de meeste gevallen geen onverwachte kosten binnen de tien à vijftien jaar na aankoop

Voor verhuurders zijn er ook bijkomende voordelen: 

  • je kan rekenen op een hogere verhuurprijs
  • je kan de huurprijzen blijven indexeren

Het kopen van een energiezuinige nieuwbouw (om zelf in te wonen of als vastgoedinvestering voor verhuur) is vandaag dus zonder twijfel een slimme keuze, voor de portemonnee én de planeet!

Meer weten over het kopen of investeren in nieuwbouw?

Geef ons zeker een seintje.
Het gedreven team van Huysman Bouw helpt je zo snel mogelijk verder!