U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

De interieurtrends
van 2021

Laatste update: 28-05-2021

Zoals elk jaar zien onze interieurspecialisten dat oude gewoontes ruimte maken voor nieuwe behoeften. Het uitzonderlijke karakter van 2020 heeft zonder twijfel een invloed op wat we belangrijk en mooi vinden in onze huisinrichting. Van gezelligheid en duurzaamheid, tot meer ruimte om te werken: dit zijn de 5 woontrends voor 2021.

1. Duurzaamheid en natuur in huis

Nu al 7 jaar bovenaan elk trendwatcherslijstje: duurzaamheid is een trend die nooit meer weggaat. Hoe die duurzaamheid zich toont in huis? Door het gebruik van degelijke materialen of meubelstukken met een tijdloos karakter:

  • Meubelen uit gerecycleerd of upcycled materiaal,
  • Een keuze voor lokale stukken van bedrijven met een sociale insteek, zoals maatwerkbedrijven of liefdadigheidsorganisaties.
  • Tijdloze meubelen die generaties lang kunnen meegaan,
  • Modern design, gemaakt met respect voor mens en dier en een lage CO2-uitstoot.

Voorbeelden van populaire materialen: bamboe, gerecycleerd plastic, biokatoen, linnen, wol, riet, hout uit duurzaam beheerde bossen, rotan, linoleum, etc.
De duurzaamheidstrend gaat hand in hand met de neiging om letterlijk meer groen in huis te nemen en ‘botanisch te gaan wonen’. Dat kan met bloemen en planten in huis, maar ook door motieven uit de natuur te laten terugkomen in de afwerking van je woning. Een hedendaagse favoriet zijn droogbloemen. Omdat ze gemiddeld een jaar meegaan, zijn ze een duurzamer alternatief voor snijbloemen.

Interesse of een vraag?

2. Lichtere kleuren en/of donkerblauw

Kleuren zijn het meest trendgevoelig in de wooninrichting. Ook dit jaar zien we weer een verschuiving. In 2019 en begin 2020 kozen onze klanten nog hoofdzakelijk voor grijstinten voor hun vloer. Dat evolueerde opvallend naar lichtere vloeren in beige en wit

Op de muren zien onze specialisten een trend in de omgekeerde richting: vaker dan wit wordt (licht)grijs als basiskleur gekozen voor de wanden. Dat is eigenlijk logisch omdat statement pieces (zie punt 4) zoals kunstwerken, planten en spiegels beter uitkomen tegen een grijze muur. Ook opvallende verftechnieken en een betonlook passen goed bij grijs. Bovendien staat grijs in deze onzekere coronatijden voor ‘standvastigheid’. Daarom doet de combinatie met geel het ook goed: die kleur brengt een positieve noot. 

Maar de trendkleur van 2021 wordt donkerblauw! 

Dat past bij de duurzaamheidstrend: het is een tijdloze kleur die moeiteloos te combineren valt en toch meteen originaliteit, klasse en karakter geeft aan je ruimte. Mix je blauwe muren met meubilair, stoffen en accessoires in hout, goud, koper of warme aardetinten. Gouden of koperen kraanwerk staat bijvoorbeeld prachtig tegen een donkerblauwe achtergrond in je keuken, toilet of badkamer.

3. Gezellige huiselijkheid!

Dankzij corona werd je huis meer dan de plek waar je woont. Het was plots een echte leefomgeving om te werken, ontspannen, eten, spelen, slapen, sporten, en meer.

Tel daar bovenop de fysieke afzondering en het grotere belang van ‘figuurlijke’ warmte, en je snapt waarom het gezelligheid troef is in de interieurtrends van 2021.

  • Zo verdwijnt de voorliefde voor spots en kiezen mensen voor verschillende soorten sfeerverlichting met aparte staan- en hanglampen. Alleen de keuken vormt hierop een uitzondering: daar blijft het koele licht van een spot nodig om goed te kunnen zien tijdens het koken. 
  • Strakke witte muren maken plaats voor warme kleuren, houten vloeren en donkere meubels.
  • De trend zet zich in 2021 verder met rondingen in accessoires en meubelen en zachte, ‘knuffelige’ stoffen in pasteltinten.
  • Ook in de tuin, die we dit jaar veel intensiever gebruikten dan voorheen, besteden we meer tijd en geld aan beplanting, gezellige verlichting, een comfortabel terras en een multifunctioneel tuinhuis.

4. Contrasten
simpel vs. opvallend & strak vs. natuurlijk

Kiezen voor één enkele stijl is ietwat passé in 2021. Onze trendwatchers zien dat mensen hun persoonlijkheid weerspiegeld willen zien in hun woning, en dat uit zich in contrasterende elementen die toch een krachtig geheel vormen.

De sobere woonstijl Japandi wint aan populariteit, met zijn organische, natuurlijke vormen, neutrale kleuren, frisse tegels en zachte stoffen. De trend, gebaseerd op Japanse en Scandinavische woningen, combineert een cleane en opgeruimde sfeer, met authentieke elementen.

Naast Japan en Scandinavië komt de hele wereld onze woonkamer binnen. Een meubelstuk uit Afrika en een door India geïnspireerd kleurenpalet, gecombineerd met Italiaans marmer? Alles kan.

Lichte houtsoorten (zoals eik, acacia en bamboe) komen tegenwoordig in alle soorten interieurs terug: in klassieke of luxueuze woningen, maar ook in meer industriële gebouwen. Het ideale aan dit lichte hout, is dat het in je meubels, vloeren of plafonds mooi contrasteert met zware en zwarte elementen, of met bijvoorbeeld staal of wit aluminium.

Je interieur personaliseren doe je simpelweg met een statement piece. Een opvallend kunstwerk, een grote plant, een antiek bureau, … Het grote voordeel is dat je minder accessoires nodig hebt om je ruimte karakter te geven, en je dus een strak en opgeruimd gevoel behoudt.

5. Aparte werkruimtes

Omdat thuiswerk geen uitzondering meer is en waarschijnlijk ook na corona een blijvertje wordt, geloven onze interieurspecialisten dat er bij nieuwbouwwoningen steeds vaker vraag zal zijn naar aparte werkruimtes.

In bestaande woningen worden multifunctionele ruimtes omgevormd naar permanente kantoorruimtes of ateliers. In plaats van een bureaumeubel in bijvoorbeeld de logeerkamer, moet die ruimte transformeren naar een aangename werkruimte, met alleen dat doel.

In nieuwbouwwoningen nemen architecten en interieurdesigners die nieuwe tendens meteen mee in hun ontwerpen. De overlapping van werken en leven zal niet snel verdwijnen en daarom ook weerspiegeld worden in nieuw gebouwde woningen.

Bij Huysman Bouw creëren we nieuwbouwwoningen en interieurs op maat.

Onze bouwadviseur én interieugvormgevers begeleiden naar een huis 100% op jouw maat. Neem een eerste stap richting jouw droomwoning!

Onze nieuwbouwprojecten