U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Hoe vandaag
bouwen?

Laatste update: 27-05-2021

Dat we onze manier van bouwen drastisch moeten veranderen, dat zei het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen al in 2016. Het doel blijft om de inname van nieuwe ruimte door bouwprojecten tegen 2040 volledig te stoppen. Een nobel streven, maar is het ook realistisch? Nieuwe bouwvormen kunnen immers ook de oplossing zijn, in plaats van het probleem.

De goedkeuring van het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen was de eerste stap naar een nieuw beleidsplan dat een ambitieus veranderingstraject op gang wilde trekken. Het doel blijft, ook vandaag nog, om het bestaand ruimtebeslag beter en intensiever te gebruiken en zo de druk op de bestaande open ruimte te verminderen.

Concreet wil de Vlaamse Overheid tegen 2025 het gemiddeld bijkomend ruimtebeslag inperken van 6 hectare per dag naar 3 hectare per dag. Tegen 2040 moet de zogenaamde ‘betonstop’ in België een feit zijn.

Dichter bij elkaar & minder lintbebouwing

Er zijn verschillende mogelijkheden om het uitdeinende ruimtebeslag een halt toe te roepen.

De meest logische manier is om met z’n allen dichter bij elkaar te gaan wonen, door bijvoorbeeld:

Interesse of een vraag?

  • grote woningen op te splitsen,
  • bijkomende woningen te bouwen op bestaande grote bouwpercelen,
  • te kiezen voor hoogbouw waardoor veel mensen op een kleine grondoppervlakte huisvesting vinden.

Een andere manier is afstappen van lintbebouwing en woningen verzamelen in woonkernen: dichtbij winkels, scholen en openbaar vervoer.

Dat betekent meteen twee vliegen in één klap, want zo kunnen we vaker onze auto laten staan.

Bouwen we nog villa's?

Uit een analyse van het Departement Omgeving bleek dat het aantal vrijstaande woningen in buitengebied tussen 1995 en 2015 met 22 procent steeg. 

Voor die bouwprojecten werd er vaak groene ruimte aangesneden en dat is net wat de overheid wil vermijden.

Ook Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck zou het liefst komaf maken met individuele projecten: “Vrijstaande woningen bouwen zouden we moeten verbieden, net als projecten met minder dan vijftig woningen per hectare.”

Een krasse uitspraak, maar om het beleidsplan te realiseren zijn er alleszins nieuwe bouwvormen nodig die tegemoet komen aan de uitdagingen van morgen.

Kleiner én energiezuiniger bouwen

Voordelen kleine woning

De trend om kleiner te gaan wonen, blijft groeien! Er zijn dan ook heel wat voordelen aan een kleinere woning.

Zo kosten compacte huizen een stuk minder dan doorsnee woningen. Bovendien hoef je minder te stoken om je hele huis te verwarmen en bespaar je een flink stuk op je energiekosten.

Een kleine woning is dus goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Ook wij, bij Huysman Bouw, spelen in op deze trend!
Bij verschillende projecten kiezen we voor woningen met een doordachte architectuur en een slimme indeling waarbij de bewoonbare oppervlakte optimaal benut wordt. Geen verloren hoeken of kanten, maar 100% functionele ruimte. In deze woningen kiezen we dan ook voor een carport in plaats van een inpandige garage.

BEN woning

Naast het plaatsgebrek blijft ook de energie-efficiëntie van woningen een belangrijke uitdaging. De huizen van de toekomst zullen, mede door de alsmaar strengere EPB-regelgeving, steeds energiezuiniger worden.

Heel wat specialisten zijn ervan overtuigd dat energieproducerende woningen de norm zullen worden. In elk geval verplicht een nieuwe Europese richtlijn dat elke nieuwbouwwoning vanaf 2021 minstens BEN (bijna-energieneutraal) moet zijn. Een tijd waarin energiepluswoningen de standaard worden, komt dus steeds dichterbij.

Energieproducerende woningen combineren een minimale energievraag met optimale isolatie en technieken om zelf energie op te wekken aan de hand van zonnepanelen, een warmtepomp of andere systemen. Het eindresultaat is een woning met een positieve energiebalans.

Vragen over compact en energiezuinig bouwen en wonen?

Loop je zelf rond met plannen voor een praktische, energiezuinige woning? Heb je vragen over hoe je mee kunt bouwen aan de toekomst? Wil je graag inspiratie voor innoverende bouwvormen? Neem dan gerust contact op! 

Contact