Er altijd warmpjes
of net lekker fris bijzitten
Laatste update: 28-05-2021
In de winter, als het vriest dat het kraakt, de vloerverwarming een graadje hoger zetten. In de zomer, als een langdurige hittegolf het land teistert, de temperatuur in huis wat koeler zetten. Met een warmtepomp in huis kan het allemaal. En zonder dat de energiefactuur de hoogte ingaat.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals de aarde, grondwater of de buitenlucht. Die warmte wordt gebruikt om de centrale verwarming of het water binnenshuis te verwarmen.
We onderscheiden verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van de bron waar ze energie uit halen.
- Geothermische warmtepompen halen hun energie uit de bodem. Dit gebeurt door middel van een horizontaal of verticaal captatienet.
- Bij luchtwarmtepompen (ook wel aerothermische warmtepompen genoemd) wordt de energie uit de lucht gehaald. Afhankelijk van hoe die energie omgezet wordt, onderscheiden we hier 2 types: een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp.
- Water warmtepompen gebruiken het grondwater als bron van de warmtepomp. Voor de installatie van de water warmtepomp, worden 2 putten geboord tot een diepte van 100 meter. Eén put doet dienst als pompput waaruit water opgepompt wordt. De andere put dient als lozingsput om het gebruikte water terug te laten vloeien.
Interesse of een vraag?
Geothermische warmtepomp (bodem/water)
Hortizontaal captatienet
Het horizontale captatienet is geschikt als je een grote tuin hebt omdat deze gebruikt wordt als bron. In die tuin wordt op een diepte van 70-150 cm een buizennetwerk geplaatst. Dit buizennetwerk wordt gevuld met een vloeistof die warmte uit de grond haalt.
Er zijn enorm veel factoren die de werking en rendabiliteit van dit systeem beïnvloeden. Zo houdt men best rekening met het vochtgehalte van de grond, de samenstelling van de grond en het vermogen van de warmtepomp.
Verticaal captatienet
Bij een geothermische warmtepomp met een verticaal captatienet wordt een sonde in de grond geplaatst. Er worden putten geboord tot 150 meter diepte, afhankelijk van de grond, het vermogen van de warmtepomp en de isolatiegraad van de woning. Deze boringen zijn in het grootste deel van Vlaanderen niet vergunningsplichtig.
Doordat de energie dieper uit de grond gehaald wordt, behaalt dit systeem het hoogste rendement. Bij een geothermische warmtepomp met verticaal captatienet is het ook mogelijk om je woning passief te koelen.
Luchtwarmtepompen
Lucht/lucht of lucht/water
Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt de warmte aan de lucht en verspreidt deze in de ruimte via een ventilator. Dit systeem doet ook dienst als airconditioningsysteem.
Een lucht-water warmtepomp zet buitenlucht om in warm water voor je cv-installatie of warm water. Door zijn toepassing is de lucht-water warmtepomp uitermate geschikt voor het verwarmen van sanitair en zwembadwater.
Kies voor een luchtwarmtepomp als je…
Een bestaande verwarmingsketel wil vervangen door een energiezuinig alternatief, geen boringen, uitgravingen of breekwerken wenst te doen, een lagere investeringsmogelijkheid hebt, sanitair of zwembadwater wil verwarmen, een hoog rendement wenst, weinig oppervlakte hebt, niet enkel wil verwarmen, maar ook wil verkoelen en als je de grondwaterput ook voor andere doeleinden wil gebruiken (wc, besproeien gazon,…)
Een warmtepomp voor je Huysman Bouw nieuwbouwproject
Heb je plannen om te bouwen met Huysman Bouw en wil je meer info over jouw specifieke project? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek!