U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Er altijd warmpjes
of net lekker fris bijzitten

Laatste update: 28-05-2021

In de winter, als het vriest dat het kraakt, de vloerverwarming een graadje hoger zetten. In de zomer, als een langdurige hittegolf het land teistert, de temperatuur in huis wat koeler zetten. Met een warmtepomp in huis kan het allemaal. En zonder dat de energiefactuur de hoogte ingaat.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit natuurlijke bronnen zoals de aarde, grondwater of de buitenlucht. Die warmte wordt gebruikt om de centrale verwarming of het water binnenshuis te verwarmen.

We onderscheiden verschillende soorten warmtepompen, afhankelijk van de bron waar ze energie uit halen.

  • Geothermische warmtepompen halen hun energie uit de bodem. Dit gebeurt door middel van een horizontaal of verticaal captatienet.
  • Bij luchtwarmtepompen (ook wel aerothermische warmtepompen genoemd) wordt de energie uit de lucht gehaald. Afhankelijk van hoe die energie omgezet wordt, onderscheiden we hier 2 types: een lucht-lucht warmtepomp en een lucht-water warmtepomp.
  • Water warmtepompen gebruiken het grondwater als bron van de warmtepomp. Voor de installatie van de water warmtepomp, worden 2 putten geboord tot een diepte van 100 meter. Eén put doet dienst als pompput waaruit water opgepompt wordt. De andere put dient als lozingsput om het gebruikte water terug te laten vloeien.

Interesse of een vraag?

Geothermische warmtepomp (bodem/water)

Geothermische warmtepomp (bodem/water)

Hortizontaal captatienet

Het horizontale captatienet is geschikt als je een grote tuin hebt omdat deze gebruikt wordt als bron. In die tuin wordt op een diepte van 70-150 cm een buizennetwerk geplaatst. Dit buizennetwerk wordt gevuld met een vloeistof die warmte uit de grond haalt.

Er zijn enorm veel factoren die de werking en rendabiliteit van dit systeem beïnvloeden. Zo houdt men best rekening met het vochtgehalte van de grond, de samenstelling van de grond en het vermogen van de warmtepomp.

Geothermische warmtepomp

Verticaal captatienet

Bij een geothermische warmtepomp met een verticaal captatienet wordt een sonde in de grond geplaatst. Er worden putten geboord tot 150 meter diepte, afhankelijk van de grond, het vermogen van de warmtepomp en de isolatiegraad van de woning. Deze boringen zijn in het grootste deel van Vlaanderen niet vergunningsplichtig.

Doordat de energie dieper uit de grond gehaald wordt, behaalt dit systeem het hoogste rendement. Bij een geothermische warmtepomp met verticaal captatienet is het ook mogelijk om je woning passief te koelen.

Wanneer kiezen voor een geothermische warmtepomp?

Je bent van plan om een grote renovatie te doen of om je droomhuis te bouwen. Daarvoor ben je op zoek naar een systeem dat verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer (enkel bij een verticale captatie).

Als je kiest voor een geothermische warmtepomp moet je wel rekening houden dat je zowel op de beneden- als de bovenverdieping vloerverwarming moet nemen. Door de vloerverwarming heb je ook meer ruimte ter beschikking aangezien je geen radiatoren moet voorzien aan de muur. Het systeem zelf neemt maximum 2m² in belag dus je installatie neemt niet al te veel plaats in.

Het systeem biedt ook een goed rendement. Als je ook investeert in zonnepanelen, heb je al snel een woning met een E-peil van E20.

Luchtwarmtepompen

Soorten warmtepomp

Lucht/lucht of lucht/water

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt de warmte aan de lucht en verspreidt deze in de ruimte via een ventilator. Dit systeem doet ook dienst als airconditioningsysteem.

Een lucht-water warmtepomp zet buitenlucht om in warm water voor je cv-installatie of warm water. Door zijn toepassing is de lucht-water warmtepomp uitermate geschikt voor het verwarmen van sanitair en zwembadwater.

Ecologische voordelen warmtepomp

Kies voor een luchtwarmtepomp als je…

Een bestaande verwarmingsketel wil vervangen door een energiezuinig alternatief, geen boringen, uitgravingen of breekwerken wenst te doen, een lagere investeringsmogelijkheid hebt, sanitair of zwembadwater wil verwarmen, een hoog rendement wenst, weinig oppervlakte hebt, niet enkel wil verwarmen, maar ook wil verkoelen en als je de grondwaterput ook voor andere doeleinden wil gebruiken (wc, besproeien gazon,…)

Wanneer kies je dan voor een waterwarmtepomp? 

Water warmtepompen gebruiken het grondwater als bron van de warmtepomp. Een water warmptepomp kies je dus als een hoog rendement wenst én weinig oppervlakte hebt. Je wil niet enkel verwarmen, maar ook verkoelen én je wil de grondwaterput ook voor andere doeleinden gebruiken (wc, besproeien gazon,...).

Overtuigd door de vele ecologische voordelen van een warmtepomp?

Alvorens we bekijken welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw project, dient er een epb-verslag opgesteld te worden. Dit hebben we nodig om de warmtebehoefte te bepalen en het mogelijk warmteverlies te berekenen. Nadien bekijken we samen welk systeem het beste bij je past. De boringen worden door ervaren onderaannemers van Huysman Bouw uitgevoerd.

Een complete installatie van een geothermische warmtepomp, inclusief de boringen en de vloerverwarming op de beide verdiepingen, vraagt een investering van ongeveer € 20.000 (exclusief zonnepanelen). Door deze investering wordt je woning volledig energieneutraal!

Een warmtepomp voor je Huysman Bouw nieuwbouwproject

Heb je plannen om te bouwen met Huysman Bouw en wil je meer info over jouw specifieke project? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek!

Contact