U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Wat is een
pandwissel of hypotheekruil?

Laatste update: 28-05-2021

De Vlaamse regering heeft de woonbonus voor een eerste en enige woning afgeschaft. Kopers verliezen dus sinds 01-01-2020 het fiscale voordeel van een hypothecaire lening: je kan er geen bedrag voor in mindering brengen op je personenbelasting. Dat kan wél nog in het geval van een pandwissel. Maar hoe gaat dat juist in zijn werk?

Je hebt al een woning waar je een hypothecaire lening voor aanging, maar wil die verkopen om een ander huis te kopen. Dan is het slim om na te denken over een hypotheekruil.

Bij een pandwissel of hypotheekruil vermijd je de extra kosten van een nieuwe lening. Je laat namelijk je oorspronkelijke lening overzetten naar je nieuwe eigendom. Op die manier hoef je geen rekening te houden met dossierkosten, hogere premies voor je schuldsaldoverzekering, aktekosten, een wederbeleggingsvergoeding of extra registratiekosten. De registratierechten bij een pandwissel komen op exact € 75.

Een hypotheekruil heeft nu ook een bijkomend voordeel: het heeft geen effect op je woonbonus. Neem wel even contact op met je bank om te informeren of een pandruil in jouw specifieke geval een optie is.

Een woning die je verkoopt moet altijd ‘vrij en onbelast’ zijn. Het is dus uiterst belangrijk dat de akte van verkoop en de akte van aankoop op dezelfde dag gebeuren. Anders schrap je gewoon een hypotheek om een nieuwe aan te gaan en betaal je de bijhorende kosten.

Interesse of een vraag?

Wat gebeurt er met mijn woonbonus in het geval van een hypotheekruil?

Sinds de aankoop van je vorige woning geniet je van een belastingvermindering tot je lening is afbetaald. Voor kopers, die na 1 januari 2020 een lening aangaan, vervalt dat voordeel.

Bij een pandwissel koop je wel een nieuwe woning, maar je oorspronkelijke lening blijft bestaan. Ze wordt enkel overgezet naar een nieuw pand.

Het aanvankelijke voordeel van de woonbonus blijft dus ook van kracht. Houd wel rekening met deze voorwaarden:

  • De woning waarvoor je een lening aanging, verkoop je om een nieuw onroerend goed te kopen.
  • Je draagt de hypothecaire inschrijving over naar het nieuwe pand. De akte daarvan houd je ter beschikking voor de FOD Financiën.
  • De eerste woning was je eigen woning, dit tweede pand wordt je nieuwe eigen woning.


De Vlaamse overheid creëert zo een soort ‘fictieve situatie’ waarin het lijkt alsof je de lening aanging voor die tweede woning. Als je recht had op een tienjarige verhoging van je belastingvoordeel, begint dat niet van 0 opnieuw, maar telt dit gewoon verder.

Heb ik recht
op een woonbonus...

Wanneer ik nu een eerste huis koop?

Nee. Je hebt geen recht meer op de woonbonus.

Bij een herfinanciering?

Ja. Je kan voor een aangekocht huis een herfinanciering van je lening aangaan, bijvoorbeeld om te genieten van de lagere rentevoeten. In dat geval blijft de datum van je oorspronkelijke lening gelden, en blijf je van de woonbonus genieten.

Bij een wederopname van een krediet?

Nee. Bij een renovatie van je huis, kan je het kapitaal dat je al hebt terugbetaald, inzetten voor die renovatie. Je gebruikte het in dit geval voor een nieuwe lening. Als je die aangaat na 01/01/2020, kan je voor die som dus niet rekenen op de woonbonus.

Bij de aankoop van een tweede woning?

Ja, als in: het verkrijgen van een belastingsvermindering op langetermijnsparen. Een "woonbonus" voor een tweede woning valt onder de federale bevoegdheid. De afschaffing van de Vlaamse woonbonus geldt alleen voor een eerste en enige woning. In principe behoud je dus het recht op de belastingvermindering wanneer je een tweede woning koopt.

Denk je dat je in aanmerking komt
voor een hypotheekruil bij de aankoop van je nieuwe woning?

Dan kan deze pandwissel je dus een dubbel voordeel opleveren: het behouden van de woonbonus én de verlaagde registratiebelasting.
Ben je momenteel op zoek naar een nieuwe woning?

Bekijk ons aanbod