U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Waarom kiezen voor
zonnepanelen?

Laatste update: 28-05-2021

Maak ik de investering en installeer ik zonnepanelen? Maar welk type kies ik dan? En hoe werken ze juist? In dit artikel krijg je duidelijke antwoorden op de vragen waar veel (ver)bouwers mee worstelen. Zo maak je een geïnformeerde beslissing over de eventuele plaatsing van zonnepanelen op jouw huis.

Zonnepanelen zijn een vorm van hernieuwbare energie

Door zonnepanelen te installeren, verminder je jouw CO²-uitstoot. De panelen zelf worden trouwens steeds duurzamer, met een levensduur van ongeveer 40 jaar.

Zonnepanelen zijn een slimme investering

Met zonnepanelen op je dak heb je minder last van de stijgende energieprijzen – omdat je zelf energie produceert. Maar dat is lang niet alles. Na een terugverdientijd van 10 jaar, kan je genieten van gratis elektriciteit zolang je installatie functioneert. Een investering in zonnepanelen brengt meer op dan je geld op een spaarrekening te laten staan.

De exacte rendabiliteit van je panelen hangt af van de prijs en oriëntatie van je installatie, en van je elektriciteitsverbruik. Bovendien vereisen zonnepanelen weinig onderhoud. Je laat ze best jaarlijks reinigen om je rendement te verhogen.

Interesse of een vraag?

Investeren in zonnepanelen

Vermindering onroerende voorheffing zonnepanelen

Je krijgt vermindering op onroerende voorheffing

Niemand ziet graag de jaarlijkse afrekening van de onroerende voorheffing komen. Maar als je zonnepanelen op je nieuwbouwwoning installeert, kan je 50 tot 100% korting krijgen op die heffing, gedurende de eerste 5 jaar na de installatie.

De korting hangt af van de energienorm die je nieuwe huis haalt. Bij Huysman Bouw plaatsen we de zonnepanelen die nodig zijn om de huidige norm te halen – deze zonnepanelen zijn inbegrepen in de prijs. Voor een nóg betere score, kan je als klant altijd kiezen voor de plaatsing van extra panelen.

Dit jaar daalt het prosumententarief met 8%

Elke eigenaar van zonnepanelen is een prosument – je verbruikt én produceert energie. Toch moet je, voor het gebruik van het net, een prosumententarief betalen. Jouw persoonlijke tarief kan je hier berekenen.

Je kan de bijdragen voor de diensten van de netbeheerders (die verschillen per regio) verkleinen door een bi-directionele digitale meter, of door een thuisbatterij te installeren. Bovendien daalt het tarief in Vlaanderen dit jaar met 8%.

Types zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen met een negatief geladen bovenkant en een positief geladen onderkant. Wanneer de zon op de panelen schijnt, produceert de wisselwerking tussen de twee kanten stroom.

De twee belangrijkste types zonnepanelen zijn allebei kristalijn en worden uit sillicium vervaardigd: polykristalijne en monokristalijne zonnepanelen. 

Polykristalijne zonnepanelen worden geprodueerd door het stollingsproces van de grondstof sillicium.Ze zijn goedkoper in productie en aankoop dan andere types, maar hebben ook een lager rendement op langere termijn. Ze werken goed bij diffuus licht, en zijn vooral aan te raden op grotere daken.

Bij Huysman Bouw werken we het liefst met monokristalijne zonnepanelen. Het sillicium is zo gestold dat alle kristallen eenzelfde richting hebben, en de panelen een egale structuur. Door dat proces zijn ze wel iets duurder in productie, maar brengen ze meer op. Ze zijn ideaal voor kleine daken (met een zuidelijke richting).

Type omvormer en de digitale meter?

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Een omvormer zet die geproduceerde elektriciteit om in de wisselstroom van 220 volt waarop je huishoudapparaten werken.

Type omvormer zonnepanelen

String omvormers

String omvormers worden het meest gebruikt. Je panelen worden in serie gekoppeld (in “strings”), waardoor je maar één omvormer nodig hebt voor al je panelen. Door het minimum aan componenten is de string omvormer erg gebruiksvriendelijk en heb je weinig kans op storingen.

Dit soort omvormer gebruik je wanneer je panelen in dezelfde richting staan en je weinig schaduw op je dak krijgt.

Digitale meter zonnepanelen

Micro omvormers

Micro omvormers zijn dan weer ideaal voor (minder dan 5) panelen met verschillende hellingshoeken en oriëntaties, en veel schaduw. Elk paneel heeft zijn eigen omvormer, waardoor je met veel aparte onderdelen zit. Het voordeel is wél dat je elk paneel apart kan monitoren.

Vanaf 2019 krijgt iedereen stelselmatig een digitale meter in plaats van een draaimeter – enkel in Vlaanderen mogen huidige eigenaars van zonnepanelen nog 15 jaar hun bestaande meter houden. De digitale meters zijn gedetailleerder, waardoor je meer controle krijgt over je verbruik en je autoconsumptie (het verbruik van zelf opgewekte energie) kan verhogen en je prosumententarief verkleinen.

Bij Huysman Bouw creëren we nieuwbouwwoningen op maat.

Contacteer ons om samen te ontdekken of zonnepanelen deel zijn van jouw droomhuis.

Contact