U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Droom je al lang
van een nieuwbouwwoning?

Laatste update: 28-05-2021

Stel je plannen dan niet uit. Want het is nú het uitgelezen moment om een huis te bouwen!

Waarom een huis bouwen? Simpel:

  • De leningen staan nog steeds relatief laag. Maar let op, want een verhoging komt eraan.
  • Bouwgronden worden in de toekomst steeds schaarser.
  • De EPB-reglementering zal de komende jaren alleen maar verstrengen.
  • Laat je geld niet slapen op je bankrekening, maar breng het tot leven door te investeren in je eigen droomhuis. Het is nog steeds de meest rendabele en veilige belegging.

Historisch lage hypotheekrente

De gemiddelde rentevoet van hypothecaire leningen staat vandaag nog steeds historisch laag.

De onderstaande tabel toont de evolutie van de gemiddelde rentevoet voor een vaste hypothecaire lening met een looptijd van twintig jaar.

De afgelopen 5 jaar is er duidelijk een dalende trend van de gemiddelde rentevoeten van hypothecaire leningen.

Interesse of een vraag?

Houd er wel rekening mee dat de rentevoeten opnieuw in stijgende lijn zullen gaan!

De kapitaalmarktrentes zijn een graadmeter voor de lange actuele hypotheekrente en worden sterk beïnvloed door de internationale handel.

Sinds de coronacrisis is er heel veel onzekerheid op de markt, waardoor de tarieven geleidelijk weer kunnen oplopen.

Betonstop: bouwgronden worden schaarser en duurder

Volgens het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen van de Vlaamse Regering mag er tegen 2025 nog slechts 3 hectare vrije ruimte per dag worden ingenomen in plaats van de 6 hectare vandaag.

Tegen 2040 moet er zelfs een perfect evenwicht komen tussen bebouwing en groen. 

Als je dan wil bouwen, moet je een even groot stuk groen terug kunnen geven aan de natuur. Dankzij deze betonstop zullen de prijzen van de nu al schaarse bouwgrond de hoogte in schieten.

Lees meer over die betonstop in ons artikel: Bouwen in en aan de toekomst

EPB-eisen worden strenger

Energiezuinige nieuwbouwwoning

Energiezuiniger

De EPB-regelgeving legt bepaalde energetische waarden vast waaraan nieuwe gebouwen moeten voldoen. Deze regelgeving is een gevolg van een Europese maatregel die het energieverbruik in heel Europa moet inperken.

De komende jaren zullen de EPB-eisen nog strenger worden. Nieuwe woningen zullen steeds energiezuiniger moeten worden. Jammer genoeg gaat dit ook gepaard met hogere bouwkosten.

Vanaf 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen BEN zijn.

Bijna EnergieNeutraal

De Europese Unie heeft vastgelegd dat alle nieuwe gebouwen vanaf 2021 Bijna EnergieNeutraal (BEN) moeten zijn.

Een BEN-woning heeft een E-peil van E30 of lager, terwijl het S-peil maximaal S31 mag bedragen.

Sparen vs Beleggen: je spaarboekje brengt niets op

Sparen of beleggen? Dat is al lang de hamvraag. Met de lage rentes van vandaag brengt sparen eigenlijk weinig tot niets op. Toch parkeren we met z’n allen recordbedragen op onze spaarrekening. Alle Belgen samen hebben zo'n 78 miljard euro op hun spaarboekje staan.

We blijven dus zweren bij onze spaarrekeningen. En dat terwijl er geen enkele rekening op de markt nog genoeg opbrengt om het negatieve effect van de inflatie teniet te doen. Dan kan je je centen beter slim investeren. In aandelen of obligaties? Dat is een optie. Maar zelfs zogenaamde ‘veilige beleggingen’ zijn niet zonder risico.

De enige veilige investeringsmogelijkheid die werkelijk opbrengt is de vastgoedmarkt. Die is in Vlaanderen al decennialang gezond en stabiel. Dit maakt beleggen en investeren in vastgoed zeer interessant. De gemiddelde verkoopprijs van een woning stijgt elk jaar ongeveer 4%. Zo ben je bij de verkoop van je woning in de toekomst dus zeker van een mooie winstmarge.

Waarom een huis bouwen? Daarom dus!

We leven in een tijd waarin de hypotheekrente laag staat, maar helaas ook de rente op onze spaarrekening. Een tijd waarin de bouwgronden duurder worden en de EPB-eisen strenger. We mogen dus wel zeggen dat het nu hét moment is om je woning te bouwen.

Twijfel je nog? Heb je nog vragen? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bekijk dan zeker eens onze woonprojecten of neem vrijblijvend contact met ons op!

Contact