U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Wat is voor jou
fiscaal het voordeligst? 

Laatste update: 5-04-2023

Registratierechten zijn een belasting die je betaald op de aankoop van een woning of bouwgrond. Door de stijging van de woningprijzen in Vlaanderen wordt het steeds moeilijker om een eerste eigendom te kopen. Om daar iets aan te doen wil de Vlaamse regering de registratiebelastingen op de enige eigen woning verlagen.

Wat is meeneembaarheid?

Meeneembaarheid betekent dat je het verkooprecht dat je op een vorige woning hebt betaald, kunt aftrekken van het verkooprecht dat je op een volgende woning moet betalen. Deze meeneembaarheid van registratierechten is dus een interessante manier om te besparen op de aankoop van een nieuwe woning!

2023 is echter het laatste jaar waarin je als koper de registratierechten kan meenemen bij de aankoop van een gezinswoning.

Tijdens het overgangsjaar 2023 kan je kiezen tussen de meeneembaarheid met de “oude” tarieven of de nieuwe tarieven zonder meeneembaarheid. Deze keuzemogelijkheid zal op 1 januari 2024 afgeschaft worden.

Als koper in 2023 is het dus belangrijk om goed te berekenen welke optie voor jou fiscaal het voordeligst is.

Interesse of een vraag?

Overgangsperiode
hervorming Vlaamse kooprecht

Het Vlaamse kooprecht heeft in 2022 een grondige hervorming ondergaan. Om de basistarieven voor de aankoop van een gezinswoning te verlagen werd de meeneembaarheid afgeschaft.

Tijdens de overgangsperiode (tot en met 31 december 2023) kunnen kopers kiezen tussen: 

1. Het oude 6% (= tarief enige, eigen woning)  of 5% tarief (tarief enige eigen woning met verbintenis tot ingrijpende energetische renovatie), eventueel met de oude rechtenvermindering (5.600 euro of 4.800 euro) en de meeneembaarheid

2. Het nieuwe 3% (= tarief enige, eigen woning) of 1% tarief (tarief enige eigen woning met verbintenis tot ingrijpende energetische renovatie), eventueel met de nieuwe rechtenvermindering (2.800 euro of 960 euro) zonder de meeneembaarheid

Meeneembaarheid in 2023

Voor het laatste jaar van de meeneembaarheid bedraagt het maximumvoordeel 14.500 euro. Dit is een verhoging van 1.500 euro ten opzichte van vorig jaar door indexatie.

Voor kopers is dit zeker een belangrijke stijging om rekening mee te houden tijdens het rekenwerk! 

Om dit jaar nog te kunnen genieten van de meeneembaarheid moet de authentieke akte van de nieuwe woning uiterlijk 31 december 2023 gebeuren. De authentieke akte van de eerste aankoop moet gebeurd zijn voor 1 januari 2022.
 

Voorbeeld

A.d.h.v. 2 voorbeelden verduidelijken we waarom het zo belangrijk is om goed te berekenen welke optie voor jou de beste is. 

Deze voorbeelden zijn een eenvoudige weergave zonder rekening te houden met andere belangrijke factoren die ook een rol spelen: er zijn beperkingen binnen de meeneembaarheid, voorwaarden voor de gunsttarieven, rechtenvermindering,… . Je kan hierover meer informatie terugvinden op de website: Vlaanderen.be.

Bij een aankoop van een enige gezinswoning van 300.000 euro is de toepassing van de meeneembaarheid interessanter dan de nieuwe tariefstructuur: 

  • Oude 6% tarief = 18.000 euro verkooprecht – 14.500 euro meeneembaarheid = 3.500 euro
  • Nieuwe 3% tarief =  9.000 euro verkooprecht 

Bij een aankoop van een enige gezinswoning van 500.000 euro is de toepassing van de meeneembaarheid niet interessanter dan de nieuwe tariefstructuur: 

  • Oude 6% tarief = 30.000 euro verkooprecht – 14.500 euro meeneembaarheid = 15.500 euro
  • Nieuwe 3% tarief = 15.000 euro verkooprecht

Nog vragen of advies nodig?

Onze bouwadviseurs luisteren graag naar jouw persoonlijke situatie! 
Als je nog op zoek bent naar een nieuwe woning: bekijk dan zeker ook eens onze woonprojecten in opbouw en onze instapklaar afgewerkte woningen. 

Nieuwbouwprojecten