U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Investeren
in vastgoed

Laatste update: 4-10-2022

Een tweede woning om te verhuren lijkt misschien iets voor de meest kapitaalkrachtigen onder ons. Toch kan je met een beperkt budget al investeren in vastgoed. Een opbrengsteigendom is doorgaans gemakkelijker te financieren omdat je eigen woning als waarborg kan dienen. Bovendien hoef je het volledige bedrag niet in één keer tevoorschijn te toveren. Meer nog, door een lening geniet je van meer rendement.

Hét moment om te investeren in vastgoed, ook met beperkt budget

Je hebt het zeker al gehoord: de rentevoeten staan historisch laag. Doordat het leven steeds duurder wordt, vermindert je spaargeld in principe maandelijks in waarde. De lage interesten zorgen wél voor erg voordelige hypotheekleningen. Je centen investeren in vastgoed is dus een pak slimmer dan ze op je spaarboekje te laten staan. En met een spaarpot van pakweg € 25.000 kom je al een eind weg!

Het hefboomeffect van een hypothecaire lening

Zelfs investeerders die wél met hun eigen kapitaal een tweede woning kunnen kopen, kiezen meestal voor een kredietlening. Waarom? Het rendement van je eigen inbreng wordt een pak hoger wanneer je een deel van de aankoopsom gaat lenen.

Een eenvoudig voorbeeld: als je € 50 verdient op een uitgave van € 1.000, is dat heel wat. Kies je er voor om € 800 te lenen, verdien je diezelfde € 50 op je eigen inbreng van € 200.

Interesse in een
investeringsproject?

In meer realistische bedragen:
Maandelijkse huurinkomsten van € 500 op een appartement van € 150.000, geven een rendement van 4%.

Leen je € 120.000 aan 2% op jaarbasis voor datzelfde appartement, dan kan je op een opbrengst rekenen van 12% van je eigen inbreng. Met dezélfde huurprijs.

Let op! Vergeet de registratierechten, administratiekosten en erelonen niet. Neem sowieso de tijd om leentarieven te vergelijken. 

Streef er altijd naar om een pand te kopen waarvan de mogelijke huurprijs overeenkomt met het maandelijkse bedrag dat je terugbetaalt aan je bank. Zo ben je beschermd wanneer je onverwacht moet betalen voor herstellingen of tijdelijke leegstand. 
 

Investeren in vastgoed: ook mogelijk met een beperkt budget
Investeren in vastgoed:
ook mogelijk met een beperkt budget

Investeren met een beperkt budget

Je investeert met een beperkt budget best in een (kleine) nieuwbouwwoning of appartement. Zo vermijd je renovatie- en isolatiekosten en geniet je toch van je maandelijkse inkomsten. De locatie van je investering bepaalt de meerwaarde en huurprijs!

Een bulletkrediet kan een ideale oplossing zijn als je een waarborg kan voorleggen en zeker bent van een kapitaalinjectie.

Bulletkrediet

Kan een bulletkrediet
je kleinere budget opvangen?

Wanneer je een bulletkrediet (of aflossingsvrij krediet) aangaat voor de aankoop van een tweede woning, los je maandelijks enkel de interesten af. Aan het einde van de leentermijn, die maximaal 20 jaar telt, betaal je dan het volledige aankoopbedrag terug aan de bank. 

voorbeeld vastgoedbelegging

Het voordeel? Je maandelijks af te betalen bedrag is erg laag, waardoor je meer financiële vrijheid hebt om te investeren en op eigen tempo te sparen.

Het nadeel? De interesten liggen hoger, je hypothecaire inschrijving is duurder en je neemt een aanzienlijk risico, waardoor je heel wat discipline aan de dag moet leggen. 

Je kan een bulletlening combineren met een ‘normale’ lening, waardoor je aan het einde van de rit maar de helft van het kapitaal moet terugbetalen – en ondertussen wel geniet van een voordelige maandbetaling. 
 

Investeringsadviseur Stijn Paredis

Op zoek naar een investering
binnen jouw budget?

Stijn Paredis

0475 28 83 84
BIV: 512105
Contacteer Stijn