U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Hoe kan je jouw
vastgoedinvestering financieren?

Laatste update: 27-07-2022

Investeren in vastgoed is nog steeds een van de beste manieren om je geld te beleggen, omdat het één van de meest veilige en rendabele investeringen is. Heb je jouw ideale pand gevonden? Dan dringt de vraag hoe je die investering gaat financieren.

Het is namelijk altijd slimmer om andermans geld te gebruiken voor je vastgoedinvestering, zelfs wanneer je over voldoende eigen financiële middelen beschikt. Er zijn verschillende financieringsopties:

1. De klassieke hypothecaire lening

De bekendste mogelijkheid is een hypothecaire lening, waarbij je een hypotheek afsluit voor je nieuwe pand. De bank leent je dan een bepaalde som geld en neemt als garantie een hypotheek op je onroerend goed. Dat betekent voor jou dat je elke maand hetzelfde bedrag aflost, met daarin een stukje kapitaal en een stukje intresten, om de bank (kredietgever) terug te betalen. Hoe groot die maandelijkse som precies is, hangt af van je geleende bedrag, de looptijd, welke soort rentevoet de bank hanteert (vast, variabel of semi-variabel) en hoe hoog die is. In het begin zal dat bedrag wellicht wat groter zijn: het kapitaal dat je moet terugbetalen ligt op dat moment nog hoog waardoor er dus ook meer rente verschuldigd is. Naarmate je meer kapitaal aflost, zal je dus ook minder rente moeten betalen.

Interesse in een
investeringsproject?

Tip: Vaste of variabele rentevoet?

Wanneer de rente heel laag staat, is het slim om te kiezen voor een vaste rentevoet. Zo ben je zeker van een lage rentevoet, zelfs als de rente in de toekomst terug zou stijgen.

  • Pluspunt: Een hypothecaire lening biedt je een algemeen lage rentevoet en een voorspelbare maandelijkse aflossing.
  • Minpunt: Je voelt het rendement meestal pas wanneer je lening is afbetaald of wanneer je het pand weer verkoopt.

Tip: Voorzie voldoende eigen inbreng en vergelijk diverse kredietverstrekkers

Hoe meer je zelf inbrengt, hoe vlotter je een hypothecaire lening zal kunnen afsluiten. De bank houdt namelijk rekening met je inkomsten, andere kredieten, je financiële reserves en – zeker bij een tweede woning – het percentage van het aankoopbedrag dat je wil lenen.

Kan je zelf 25% of meer neerleggen? Dan kom je bij de meeste hypotheek­verstrekkers in aanmerking voor een betere rentevoet. Om het voordeligste woonkrediet te vinden kan je best verschillende kredietverstrekkers eens een bezoekje brengen om ze met elkaar vergelijken.

2. Wederopname van kapitaal

Een andere mogelijkheid om je vastgoed te financieren is de wederopname van kapitaal. Daarbij neem je kapitaal uit een al bestaande lening opnieuw op tegen de huidige rentetarieven, om de aankoop van je nieuwe pand te financieren. Heb je bijvoorbeeld je gezinswoning bekostigd met een hypothecaire lening en is die bijna afgelost? Dan kan je het terugbetaalde kapitaal gewoon opnieuw ontlenen.

  • Pluspunt: Een wederopname van kapitaal kan zolang de hypotheek op je woning loopt, en die periode is vastgelegd op dertig jaar. Je hoeft dus niet opnieuw naar de notaris om een hypotheek te vestigen.
  • Minpunt: De hypotheek ligt hier op je eigen gezinswoning en niet op je investeringspand. In het allerergste geval kan dus je eigen gezinswoning verkocht worden.

➔ Tip: Een vastgoedlening geeft een fiscaal voordeel

Als je een investeringspand koopt met behulp van een lening die voor minstens tien jaar loopt, dan val je onder het systeem van langetermijnsparen. De interesten die je betaalt, worden dan afgetrokken van je netto belastbaar inkomen. Daarnaast zijn ook de premies van je schuldsaldoverzekering fiscaal voordelig.

3. Bulletkrediet

Een bulletkrediet is een hypothecaire lening waarbij je tijdens de looptijd van je lening enkel interesten betaalt. Pas op de laatste vervaldag zal je het volledige kapitaal moeten terugbetalen. Bulletkredieten worden dan ook vaker gebruikt voor kortere looptijden (circa 5 à 10 jaar). Om dit soort lening te krijgen, moet je aantonen dat je ze zal kunnen terugbetalen wanneer het zover is is. Bijvoorbeeld omdat je de uitbetaling van obligaties verwacht of omdat het spaarpotje van je groepsverzekering bij je pensioen vrijgegeven wordt. In elk geval beslist de bank welk bedrag je kan lenen op basis van de inhoud van je portefeuille.

  • Pluspunt: Een bulletkrediet is ideaal als je kapitaal in het vooruitzicht hebt of als je jouw opgebouwd kapitaal niet onmiddellijk voor andere investeringen wil gebruiken.
  • Minpunt: De interestvoet ligt een stuk hoger dan bij een klassieke hypothecaire lening. Bovendien is een bulletkrediet een risicovollere manier van lenen, omdat je voldoende kapitaal moet sparen tegen het einde van de looptijd.

Vraag advies aan Huysman Bouw

Een vastgoedinvestering is momenteel interessanter dan ooit, want de rente staat nog steeds erg laag. De beste manier om die investering te financieren (hypothecaire lening, wederopname of bulletkrediet), hangt steeds af van je persoonlijke situatie. Je doet er dus sowieso goed aan om verschillende voorstellen tegen elkaar af te wegen.

Laat je daarvoor adviseren door een van onze financiële experten.

Investeringsadviseur Stijn Paredis

Stijn Paredis

0475 28 83 84
BIV: 512105
Contacteer Stijn