U gebruikt een sterk verouderde browser. Hierdoor kan het zijn dat de layout van onze website minder goed wordt weergegeven. Voor een betere gebruikservaring én een betere beveiliging raden wij u aan uw browser te updaten naar een nieuwere versie.

Alles wat je moet weten over investeren in vastgoed

Gepubliceerd: 13-01-2022
Laatste update: 3-11-2023

Investeren in vastgoed is nog steeds een van de beste manieren om je geld te beleggen. Maar hoe begin je eraan en welke vastgoedinvestering garandeert je het hoogste rendement? Ontdek het in dit artikel.

We vertellen je ook meer over het verkrijgen van een lening en het aankopen & verhuren van je vastgoed

Waarom investeren in vastgoed

Door de lage rente op spaarrekeningen brengt je geld op de bank amper iets op. Erger nog: door de aanhoudende inflatie daalt de waarde van het geld op je spaarboekje zelfs in waarde. Daarom kijk je beter uit naar andere manieren om je geld te laten opbrengen. Investeren in vastgoed is een van de meest interessante pistes. Het combineert een hoog rendement met een laag risico.

Hieronder zetten we alle redenen om nu te investeren in vastgoed op een rij.

Nog steeds lage rente

De recente coronacrisis heeft een serieuze impact gehad op de economie. Daardoor staat de rente nog steeds erg laag. Dat is misschien geen goed nieuws voor traditionele spaarders, maar voor wie wil investeren in vastgoed biedt het net een grote opportuniteit. Zo kan je een vastgoedfinanciering aangaan bij de bank aan zeer voordelige tarieven.

Mooi rendement

Het gemiddeld huurrendement van vastgoedinvesteringen bedraagt 3 tot 4%. Dat is een stuk meer dan wat je geld vandaag opbrengt op een spaarrekening. Dankzij de voordelige financieringstarieven kan je huurrendement zelfs nog hoger liggen.

Meerwaarde bij verkoop

Niet alleen tijdens de verhuurperiode brengt vastgoed een mooi rendement op, ook na de verkoop zal je pand een mooie meerwaarde opleveren.

De Belgische vastgoedmarkt is al sinds 1970 erg stabiel. De waarde van vastgoed stijgt jaarlijks met ongeveer 2%. Sinds 2000 zijn de woningprijzen zelfs meer dan verdubbeld. Na een dipje in 2020, is de gemiddelde prijs van vastgoed in 2021 opnieuw fors gestegen.

Ook in de toekomst zal de waarde van vastgoed blijven stijgen.
Wil je de evolutie van de vastgoedprijzen opvolgen? Dat kan via de website van Statbel.

Fiscaal voordelig

Investeren in vastgoed levert je bovendien fiscale voordelen op. Niet alleen op vlak van belastingoptimalisatie, maar ook wat betreft nalatenschap. Met vastgoed kan je namelijk interessante constructies opzetten om de betaling van successierechten te optimaliseren. Vraag het gerust na bij een fiscaal specialist.

Passief inkomen tijdens verhuur

Door vastgoed aan te kopen en vervolgens te verhuren, genereer je een passief inkomen. Je ontvangt dan doorlopend een extra inkomen zonder dat je hiervoor hoeft te werken. Zo profiteer je niet alleen van extra cashflow, maar ook van meer vrijheid en meer financiële stabiliteit en meer gemoedsrust. Misschien kan je door je maandelijkse huurinkomsten wel minder gaan werken of vroeger op pensioen gaan.

Wat zou jij doen met meer geld en meer tijd?

Huurder betaalt je investering terug

Om te investeren in vastgoed heb je uiteraard geld nodig. Dat kan deels uit eigen middelen komen en deels via een financiering. Wanneer je jouw vastgoed verhuurt, kan je (een deel van) de huurinkomsten gebruiken om de maandelijkse afbetaling van je hypothecair krediet af te betalen en het pand te onderhouden. Zo betaalt je huurder je investering terug.

Als je slim investeert, zal je elke maand zelfs nog positieve cashflow overhouden voor jezelf.

Maatschappelijk verantwoord beleggen

Zoek jij een manier om je geld op een ethische manier te beleggen? Investeren in vastgoed is hiervoor ideaal. Je kan kiezen voor een interessante vastgoedbelegging met een mooi rendement en een maatschappelijk verantwoord karakter. Een echte win-win dus.

Zo kan je jouw vastgoed verhuren via een sociaal verhuurkantoor. Zij bieden huurwoningen aan tegen lagere huurprijzen voor mensen die gezien hun beperkt budget niet terecht kunnen op de reguliere verhuurmarkt. Je huuropbrengst is dan wel lager, maar daar staat tegenover dat het sociaal verhuurkantoor quasi alle administratieve taken op zich neemt. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een aantal premies en verminderingen.

Zelf investeren in vastgoed?

Wat je redenen ook zijn, investeren in vastgoed is altijd een slimme keuze. Op korte en lange termijn. Maar welk type vastgoed rendeert het best? Hieronder kom je het te weten.

Wil jij investeren in vastgoed?
Vraag raad aan onze experten

Welke vastgoedinvestering kiezen

Je bent van plan om te investeren in vastgoed. Maar voor welk type vastgoed kies je best? Een woning of een appartement? Of ga je beter voor een kantoorpand of een garage?

Het ene type vastgoed heeft een groter rendement dan het andere. Maar, welke vastgoedinvestering het best bij jou past, hangt af van je persoonlijke doelen, je budget, de tijd die je wil vrijmaken, enzovoort. Hieronder overlopen we de voor- en nadelen van enkele verschillende vastgoedinvesteringen.

Appartementen

We kunnen kort zijn: appartementen zijn in het algemeen een goede investering.

Voordelen

De aankoopprijs van een appartement is gemiddeld lager dan die van een woning. Bovendien zijn appartementen erg gegeerd door jonge koppels, eenoudergezinnen en alleenstaanden. Zeker in stedelijke omgevingen, waar de grondprijzen meestal duur zijn. Vooral appartementen met terras of buitenruimte zijn in trek. Omdat het aanbod in de stad vaak groot is, kiezen veel mensen voor een nieuwbouwappartement.

Nadelen

Er zijn wel enkele nadelen verbonden aan een appartement als vastgoedinvestering. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de syndicus, de gebouwbeheerder en de andere bewoners in het gebouw. Soms word je verplicht om bepaalde investeringen te doen, waardoor je rendement zakt. Je moet ook rekening houden dat gemeenschappelijke delen zoals de gang en de lift sneller verouderd lijken omwille van het intensief gebruik.

Woningen

Ook nieuwbouwwoningen doen het goed op de huurmarkt. Omdat banken tegenwoordig strenge voorwaarden hanteren voor het verlenen van een woonkrediet, wordt het voor veel gezinnen moeilijker om een eigen woning te kopen. Daardoor stijgt de vraag naar gunstig geprijsde huurwoningen. En die trend zal ook op lange termijn aanhouden. Demografische studies van het Federaal Planbureau geven duidelijk aan dat de huurmarkt in België nog volop zal blijven groeien. Tegen 2050 zullen er naar schatting 500.000 extra woongelegenheden nodig zijn om aan de stijgende vraag te voldoen. Sinds de corona-lockdowns zijn goed gelegen eengezinswoningen nog meer in trek. Voor exclusieve huurvilla’s is de vraag veel kleiner. Daardoor zijn ze minder interessant als vastgoedinvestering.

Commercieel vastgoed

Ook commercieel vastgoed kan een mooi rendement opleveren. Je kan ook verschillende kosten doorrekenen aan de huurder, zoals het onderhoud van de parking en de buitenomgeving.

Houd er wel rekening mee dat de commerciële vastgoedmarkt erg fluctueert. Het risico op leegstand is een stuk groter dan bij residentieel vastgoed. De ligging is alleszins een cruciale succesfactor. In sommige gebieden is er bijvoorbeeld een grote vraag naar kleinere KMO-units in een bedrijvencentrum.

Garages

De vraag naar huurgarages is nog steeds heel groot, zeker in stedelijke gebieden waar weinig woningen een eigen garage hebben. De kans op leegstand is dus heel klein.

Garages lijken dus een makkelijke investering. Toch vraagt de verhuur van een garage betrekkelijk veel administratief werk in verhouding met de lage opbrengsten.

Studentenkamers

Studentenkamers doen het goed op de verhuurmarkt. Ze bieden heel wat voordelen: lage instapkosten, een mooi rendement en het risico op wanbetaling is klein. Je moet echter wel voldoen aan strengere huurregels en ook de administratie vergt extra inspanningen. Er komt ook meer en meer concurrentie van universiteiten die eigen huisvestingsmogelijkheden aanbieden.

Hotelkamers en vakantiewoningen

Tegenwoordig komen er meer en meer toeristische projecten op de huurmarkt. Zo kan je al voor een betrekkelijk lage instapkost investeren in een hotelkamer. Het rendement van hotelkamers is echter een onzekere factor. Bovendien ben je afhankelijk van heel wat externe factoren, zoals het beheer ter plaatse.

Sommige mensen kopen een tweede verblijf in het buitenland. Het doet dienst als vakantiewoning voor henzelf en wordt daarnaast verhuurd. Het gaat gepaard met hoge instapkosten en een laag en onzeker rendement. Puur als belegging is een vakantiewoning dus niet interessant.

Conclusie

Als je alle factoren in rekening brengt, is een woning de meest interessante vastgoedinvestering.
Het biedt een mooi huurrendement en de kans op leegstand is klein. Omdat huurders van een woning redelijk honkvast zijn, hoef je niet continu op zoek naar nieuwe huurders. Bovendien genereert een woning een mooie meerwaarde na verkoop.

Maar, kies je voor een bestaande woning of ga je beter voor nieuwbouw?
Ontdek het hieronder

Nieuwbouw of bestaande woning om te verhuren

Wat is de beste vastgoedinvestering: een bestaande woning of een nieuwbouw?
We zetten de voor- en nadelen van beide opties op een rij.

Voordelen van
bestaande woning

1) Geen BTW

Het grootste voordeel van een bestaande woning is de lagere aankoopprijs. Bovendien betaal je geen 21% BTW. Je moet wel registratierechten betalen.

Sinds 1 januari 2022 zijn deze in Vlaanderen gezakt naar slechts 3% van het aankoopbedrag voor een eerste en enige woning.

De registratierechten voor alle andere woningen, zoals een opbrengsteigendom, stijgen dan weer van 10% naar 12%. 

2) Potentieel grote meerwaarde bij verkoop

Wanneer je een bestaande woning koopt en vervolgens renoveert, stijgt deze in waarde. Daardoor zal je in verhouding een grotere meerwaarde kunnen realiseren bij verkoop.

Nadelen van
bestaande woning

1) Grote onderhouds- en renovatiekosten

Een bestaande woning heeft meestal nog verschillende renovaties nodig om ze klaar te maken voor verhuur. Nieuwe vloeren, nieuwe keuken, nieuwe badkamer, … het prijskaartje kan snel oplopen. Houd ook rekening met hogere onderhoudskosten gedurende de verhuurtermijn, waardoor je rendement een flinke knauw krijgt.

2) Niet conform energienormen

Een huurwoning moet voldoen aan bepaalde energienormen. Zo zijn dakisolatie en rookmelders verplicht in alle Vlaamse (huur)woningen sinds 2020. Enkel glas is dan weer verboden. Een huurwoning met een hoge energiefactuur ligt bovendien niet goed in de markt.

3) Minder populair

Verouderde huurwoningen zijn minder in trek. Hierdoor staan ze tussen twee huurders in soms een tijdje leeg. Die leegstand is nefast voor het rendement van je vastgoedinvestering.

Voordelen van
nieuwbouw

1) Laag risico op leegstand

Een nieuwbouwwoning trekt makkelijk huurders aan, waardoor ze nooit lang onverhuurd blijft. Tevreden huurders brengen vaak zelf nieuwe huurders aan vanuit hun kennissenkring.

2) Voldoet aan huidige normen en comforteisen

Nieuwbouwwoningen zijn uitgerust met de nieuwste materialen en technieken. Dankzij de hedendaagse afwerking is nieuwbouw erg in trek bij kandidaat-huurders. Daarnaast voldoet meestal ook de inplanting en de omgeving aan de eisen van vandaag. Denk bijvoorbeeld aan speelzones voor de kinderen, groen in de buurt, nabijheid van openbaar vervoer, etc. Ook op vlak van elektriciteit en sanitair zijn nieuwbouwwoningen volledig conform de huidige regels en voorschriften.

3) Hogere huurinkomsten

De maandelijkse huurprijzen van moderne nieuwbouwwoningen liggen hoger dan die van bestaande panden. Mensen betalen graag meer in ruil voor meer comfort en een hedendaagse afwerking.

De maandelijkse huuropbrengsten van een investering in een nieuwbouwwoning zijn groter dan die van een bestaand pand met een lagere huurprijs.

4) Minimale onderhoudskosten

Wie nieuwbouw zegt, zegt kwaliteit. De eerst tien tot vijftien jaar hoef je geen onvoorziene onderhoudskosten te verwachten. De kans op snelle slijtage is immers klein. Minder kosten betekent een beter rendement.

5) Energiezuinig

Gebrekkige isolatie, enkele ramen, inefficiënte verwarming, … Ze komen nog steeds vaak voor bij bestaande huurwoningen. Voor veel huurders vormen deze gebreken een breekpunt. Nieuwbouwwoning hebben deze problemen niet. Ze voldoen altijd aan de laatste energienormen. Zo besparen je huurders een heel pak op hun energiefactuur. Voor veel kandidaat-huurders een doorslaggevend argument. Ook de aanwezigheid van een laadpaal en thuisbatterij kan mensen over de streep trekken.

6) Meer gemoedsrust

Je koopt rechtstreeks van de aannemer en dat biedt heel wat voordelen. Je hebt zelf inspraak tijdens het volledige bouwproces. Bovendien ontvang je een verhuurklaar lastenboek. Je hoeft dus zelf niets meer te doen. Duiken er in de eerste tien jaar grote gebreken op aan je nieuwbouwwoning, dan ben je beschermd door de woningwet en de tienjarige aansprakelijkheid.

Nadelen van
nieuwbouw

1) BTW

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt van een aannemer, bouwfirma of projectontwikkelaar, betaal je 21% BTW. Ook op de bijhorende grond moet je 21% BTW betalen als de grond en het gebouw tegelijkertijd verkocht worden aan dezelfde persoon.

2) Lange wachttijd

Een nieuwe woning bouwen, kost tijd. Het duurt dus even vooraleer je van je investering kan genieten.

Conclusie

Een nieuwbouwwoning als vastgoedinvestering is misschien wel duurder in aankoop, maar die meerkost betaalt zich op termijn terug. Niet alleen omdat je hogere huurinkomsten ontvangt, maar ook omdat je minder renovatie- en onderhoudskosten hebt. Bovendien is de kans op leegstand klein, zodat je passief inkomen elke maand blijft binnenstromen.

Ontdek onze nieuwbouwprojecten

Waar op letten wanneer je investeert in vastgoed

Wil je slim investeren in vastgoed? Dan moet je op zoek gaan naar panden die gegeerd zijn op de huurmarkt en die je voor een interessante prijs op de kop kan tikken. En zo’n gouden kans zie je in de vastgoedwereld in de eerste plaats met je verstand. Hieronder vertellen we waar je op moet letten wanneer je investeert in vastgoed.

1) Locatie

De meest doorslaggevende factor in vastgoed is de locatie. De meeste mensen zijn op zoek naar een gunstig gelegen woning. Je investeert best in regio’s die in opmars zijn.

Vermijd ongezellige wijken of buurten waar er sporen van vandalisme, overvloedig afval of criminaliteit zijn.

Hoe herken je een gunstige vastgoedregio?

Er zijn een aantal regiogebonden parameters die een gunstige invloed hebben op de waarde van vastgoed. Hieronder een overzicht.

Aanwezigheid van groen

Veel huurwoningen, zeker in een stedelijke omgeving, hebben slechts een klein terras of tuintje. Daarom is de aanwezigheid van parken en groene buitenruimtes een grote meerwaarde. Sinds de lockdowns in de coronaperiode beseffen meer en meer mensen het belang van groen in de buurt.

Opwaarderingsprojecten

Kijk uit naar buurten die vanuit de overheid worden opgewaardeerd en die ook in de toekomst een aangename leefomgeving garanderen. De aanleg van een park, nieuwe culturele ontwikkelingen, een nieuwe school, … het zijn allemaal elementen die de populariteit en waarde van de woningen in de buurt doen stijgen.

Vlotte verbinding

Een goede ligging betekent ook een vlotte verbinding met belangrijke verkeersaders (niet te veraf, maar ook niet te dicht bij) en de nabijheid van openbaar vervoer. Voor veel medioren en senioren is de tram of de bus het uitgelezen vervoermiddel. De nabijheid van een station is dan weer ideaal voor pendelaars.

Vastgoed aan zee

Wil je investeren in vastgoed aan de zee? Daar is de exacte locatie van het pand nog veel belangrijker dan elders. Iedereen wil een appartement of woning vlak bij de dijk en het strand. De kans op leegstand is hier dan ook klein. Jammer genoeg zie je dat ook aan de aankoopprijzen.

Vastgoed aan zee is sowieso een goede investering want de prijzen blijven er al jarenlang aanzienlijk stijgen.

Volgens de kustbarometer van notaris.be gebeurt het hoogste aantal vastgoedtransacties in Oostende en Knokke. Dat zijn dus interessante gemeentes voor een vastgoedinvestering aan zee.

Ontdek nieuwbouwprojecten aan zee

2) Marktwaarde

Vastgoed is een lokaal gegeven.

De marktwaarde van woningen varieert van provincie tot provincie, en zelf van gemeente tot gemeente. Zo ligt de mediaanprijs van een gesloten of halfopen bebouwing in Limburg op 215.000 euro. In Vlaams-Brabant is dat 305.000 euro.

Om te weten of je een goede koop doet, moet je de prijzen kennen in de regio waar het pand zich bevindt. Vastgoedwebsites zoals Zimmo, Immoscoop en Immoweb zijn hierbij een goed hulpmiddel.

3) Afmetingen

Ook de afmetingen van de woning hebben een invloed op de prijs. Hoe groter de woning, hoe hoger de prijs. Koop je een bestaande woning, kijk dan zeker ook naar de uitbreidingsmogelijkheden. Is een uitbouw mogelijk, kan de garage geïntegreerd worden in de leefruimte of is er een mogelijkheid voor een dakkapel?

Ga vooraf na welke bouwvoorschriften gelden in de betreffende regio.

4) Energie-efficiëntie

Met de alsmaar stijgende energieprijzen, wordt de energie-efficiëntie van een woning steeds belangrijker.

Ook kandidaat-huurders geven de voorkeur aan woningen met een hoger energielabel. Ze betalen hier graag zelfs wat meer huur voor. Die meerkost recupereren ze immers via de lagere energiefactuur. Je gaat dus best op zoek naar een goed geïsoleerde woning met hoogrendementsglas. Factoren zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een thuisbatterij verhogen de marktwaarde (en dus ook de huurprijs) van een woning.

5) Comfort en uitrusting

Ga op zoek naar woningen die al het hedendaags comfort bieden. Een volledig uitgeruste keuken, badkamer(s) met douche en bad en centrale verwarming zijn basisvereisten. Voor extra’s zoals vloerverwarming, een keukeneiland of een jacuzzi betalen sommige huurders graag een beetje meer. Is een woning uitgerust met elementen die extra karakter toevoegen, zoals glas-in-lood ramen of designverlichting? Ook dat geeft soms de doorslag.

Tegelijkertijd moet je ook niet overdrijven in luxe. Veel mensen zoeken een goedkope huurwoning, om maximaal te kunnen sparen voor een eigen woning.

6) Verwachte kosten

Wil je een bestaande woning kopen als investering, houd dan rekening met te verwachte kosten op korte of lange termijn. Is de verwarmingsinstallatie nog toekomstbestendig, is de badkamer of keuken aan renovatie toe, is de dakconstructie nog intact, zijn er ingrepen nodig op vlak van energie-efficiëntie, …? De kosten kunnen al snel oplopen. Hou hier rekening mee bij je aankoop.

Bij een nieuwbouw speelt dit niet. Daar heb je zeker de eerste tien jaar geen last van grote onverwachte kosten.

7) Potentiële meerwaarde

Als je het maximum wil halen uit je vastgoedinvestering, focus je best op de potentiële meerwaarde van een woning.

De afwerkingsgraad van een woning wordt vaak onderschat. Nieuw pleister- en schilderwerk geven een bestaande woning een heel nieuwe uitstraling. Zo kan je met beperkte extra investeringen, de marktwaarde (en huurprijs) van je woning verhogen. Ook nieuwe vloeren en plafonds hebben een gelijkaardig effect. Zulke ingrepen kosten uiteraard geld. Daarom is het belangrijk om de kost van renovaties af te wegen t.o.v. de meerwaarde die ze bijbrengen.

8) Waardeverhogende factoren

Bekijk een mogelijk pand kritisch. Denk goed na of het pand bepaalde voordelen heeft t.o.v. andere panden in de buurt.

  • Ligt het pand in een rustige straat?
  • Beschikt het over een zuidgericht terras of tuintje?
  • Heeft de woning een praktische indeling?
  • Is er veel lichtinval in de verschillende ruimtes?
  • Hebben de kamers de juiste afmetingen?

Conclusie

Als je wil investeren in vastgoed, doe je dit best niet op basis van je gevoel, maar je verstand.
Het is belangrijk om de voor- en nadelen van een specifiek pand af te wegen en te vergelijken met het actueel aanbod in dezelfde regio. Vergeet niet dat de marktwaarde van vastgoed erg locatiegevoelig is. Je investeert best in een pand dat een aantal concurrentiële voordelen biedt t.o.v. de andere panden in deze regio. Houd ook rekening met te verwachte kosten voor onderhoud en renovaties.

Wil jij zorgeloos investeren in vastgoed? Bekijk onze investeringsprojecten

Wat is de kostprijs van beleggen in vastgoed

Investeren in vastgoed draait om cijfers. Uiteindelijke wil je er zoveel mogelijk winst uit halen. Daarom is het belangrijk om te weten wat je investeringsbudget is. Naast de aankoopprijs van het pand zijn er een aantal andere kosten die je mee in rekening moet brengen.

Hieronder brengen we alle kosten van je vastgoedinvestering in kaart.

Kosten bij aankoop van vastgoed

Als je een pand koopt, betaal je naast de overeengekomen aankoopprijs ook bijkomende kosten, zoals registratierechten, BTW, ereloon en aktekosten. Alles samen kunnen deze behoorlijk oplopen.

BTW of registratierechten

Afhankelijk van het type vastgoed dat je aankoopt, betaal je in Vlaanderen btw, registratierechten of een combinatie van deze twee.
We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij.

  • Je koopt een bouwgrond: Bij de aankoop van een bouwgrond betaal je in Vlaanderen 3% registratierechten.
  • Je koopt een nieuwbouwwoning + bouwgrond: Op een nieuwbouwwoning betaal je geen registratierechten, maar wel 21% btw. Ook de bouwgrond wordt in dit geval belast met 21% btw. In enkele situaties betaal je registratierechten op de bouwgrond en 21% btw op de nieuwbouwwoning:
    • Als de woning en de grond door verschillende personen of organisaties worden verkocht.
    • Als het gebouw zal gebruikt worden voor professionele doeleinden.
    • Als de bouwgrond en de woning niet tegelijk worden overgedragen aan de koper.
  • Je koopt een bestaande woning: Als je een woning koopt die niet als nieuwbouwwoning wordt beschouwd, betaal je registratierechten en geen btw.

Hoeveel bedragen de registratierechten?
Sinds 1 januari 2022 zijn de tarieven van de registratiebelasting bij aankoop van een woning in Vlaanderen gewijzigd:

  • Voor wie een enige eigen woning koopt, verlaagt het bedrag van de registratierechten van 6% naar 3%.
  • Voor wie een tweede eigendom koopt, verhoogt het bedrag van de registratierechten van 10% naar 12%.

Kosten voor registratie van de akte

Vervolgens moet je nog rekening houden met de kosten van de registratie van de akte. Hierdoor wordt de akte tegenstelbaar aan derden, waardoor niemand anders een hypotheek kan leggen op het pand. Zo komt de woning ook officieel op je naam te staan.

Deze registratie van de akte kost 230 euro.

Ereloon

Bij de aankoop van een woning moet je ook het ereloon van de notaris betalen. Dat bedrag wordt volgens Koninklijk Besluit berekend volgens een degressieve schaal van percentages op de aankoopprijs van het pand.
Dit zijn de berekeningsschijven voor het ereloon van de notaris:

  • Tot 7.500 EUR: 4,56 %
  • Van 7.500 EUR tot 17.500 EUR: 2,85%
  • Van 17.500 EUR tot 30.000 EUR: 2,28%
  • Van 30.000 EUR tot 45.495 EUR: 1,71%
  • Van 45.495 EUR tot 64.095 EUR: 1,14%
  • Van 64.095 EUR tot 250.095 EUR: 0,57%
  • Hoger dan 250.095 EUR: 0,057%

Kredietkosten

Ook voor het afsluiten van een hypothecair krediet betaal je enkele bijkomende kosten.

  • Registratierecht: 1% op het geleende bedrag.
  • Inschrijvingsrecht: 0,30% op het geleende bedrag.
  • Ereloon notaris: wettelijk vastgesteld volgens een degressieve schaal van percentages op de aankoopprijs van het pand.
  • Ereloon hypotheekbewaarder: De hypotheekbewaarder neemt de hypotheek op in een register. Hiervoor betaal je hem een ereloon, berekend op het leenbedrag.
  • Aktekosten: Kosten die de notaris aanrekent voor verzameling van inlichtingen en documenten. Dit bedrag schommelt rond 600 euro.

Aktekosten

De aktekosten dekken de kosten die de notaris maakt voor het opstellen van de aankoopakte. Het gaat bijvoorbeeld over kosten voor opzoekingswerk, het opvragen van attesten en documenten, zoals het bodemattest en het hypothecair getuigschrift.

Het bedrag van de aktekosten zijn niet wettelijk bepaald en is afhankelijk van de complexiteit van het dossier en de gangbare tarieven in de regio. Reken ongeveer op een bedrag tussen 500 en 1.500 euro.

Vaste jaarlijkse kosten

Naast de kosten bij de aankoop betaal je ook elk jaar een resem vaste kosten zoals de onroerende voorheffing, de personenbelasting, de brandverzekering, etc.

Onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing is een belasting die je jaarlijks moet betalen op je onroerend goed. Ze wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen (KI).

Het KI zijn de fictieve, geschatte huurinkomsten van het pand. Als berekeningsbasis van het KI wordt het jaar 1975 gebruikt. Dit bedrag wordt vervolgens geïndexeerd naar het huidig jaar.

De onroerende voorheffing bestaat uit drie stuken:

  1. Basisheffing: de tarieven van de basisheffing verschillen per gewest:
    • Vlaanderen: 2,5% van het geïndexeerd kadastraal inkomen.
    • Brussel en Wallonië: 1,25% van het geïndexeerd kadastraal inkomen.
  2. Opcentiemen van de provincie: per provincie wordt een bepaald opcentiemen aangerekend. In 2021 bedragen deze voor Vlaanderen:
    • Antwerpen: 145,33
    • Limburg: 214,52
    • Oost-Vlaanderen: 148,47
    • West-Vlaanderen: 186,22
    • Vlaams-Brabant: 171,75
  3. Opcentiemen van de gemeente: ook de gemeente past een bepaald opcentiemen toe. De exacte bedragen per gemeente vind je op de website van Vlaanderen.

Voorbeeld: stel je hebt geïnvesteerd in een woning in Hasselt met een KI van 1.000 euro.
Geïndexeerd KI = 1.000 euro x 1,8630 = 1.863 euro
Basisheffing: 2,5% van 1.000 euro = 46,58 euro
Provinciale opcentiemen: 46,58 euro x 214,52 / 100 = 99,92 euro
Gemeentelijke opcentiemen: 46,58 euro x 986,40 / 100 =  459,47 euro
TOTAAL = 605,97 euro

Bereken zelf je onroerende voorheffing in Vlaanderen.

Brandverzekering

Je bent in België niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. De meeste banken zullen je echter alleen een hypothecaire lening geven op voorwaarde dat je ook een brandverzekering neemt. Bovendien biedt het je als eigenaar heel wat bescherming, niet alleen tegen brandschade, maar bv. ook tegen schade door storm en andere natuurrampen. Een brandverzekering is dus geen overbodige luxe.

De prijs van een brandverzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte en waarde van het pand en de gekozen dekkingen. Houd rekening met een bedrag van enkele honderden euro’s per jaar.

Personenbelasting

In België betaal je belastingen op je inkomsten uit onroerend goed.

Deze belasting wordt in de meeste gevallen berekend op basis van het geïndexeerd KI van het verhuurde pand. In sommige gevallen wordt de berekening gebaseerd op de werkelijke huurinkomsten.

Verhuur voor privégebruik

De belastingen worden berekend op basis van het geïndexeerd KI van het pand. De fiscus indexeert dit bedrag met 40% en voegt het toe aan je hoogste belaste inkomsten.

Voorbeeld:
KI = 1.400 euro
Geïndexeerd KI = 1.400 euro x 1,8630 = 2.608,20 euro
Berekeningsbedrag = 2.608.20 euro x 1,4 = 3.651,48 euro
Stel dat je door je professionele inkomsten in de belastingschijf van 50 % valt, dan betaal je 1.825,74 euro belastingen voor je huurinkomsten uit onroerend goed.

Verhuur voor professioneel gebruik

De belastingen worden berekend op basis van de jaarlijkse bruto huurinkomsten.

Laten we uitgaan van 1.200 euro huurinkomsten per maand, wat een jaaropbrengst van 14.400 euro genereert. Hiervan wordt een kostenforfait afgetrokken tot 40%, maar deze forfait mag niet groter zijn dan twee derde van het niet geïndexeerde KI, vermenigvuldigd met een vaste coëfficiënt op basis van de evolutie van handelshuurovereenkomsten. Voor de belastingaangifte van 2021 bedraagt deze coëfficiënt 4,60.

Voorbeeld:
KI = 1.400 euro
Huurinkomsten = 14.400 euro
Maximale kostenforfait = 1.400 euro x 2/3 x 4.60 = 4.293,33 euro
Berekeningsbedrag = 14.400 euro – 4.293,33 euro = 10.106,67 euro
Stel dat je door je professionele inkomsten in de belastingschijf van 50 % valt, dan betaal je 5.053,34 euro belastingen voor je huurinkomsten uit onroerend goed.

Meerwaardebelasting bij verkoop

Wil je jouw investeringspand binnen de vijf jaar na aankoop terug verkopen, dan betaal je meerwaardebelasting. Het bedrag van de meerwaardebelasting is 16,5% van de meerwaarde, plus gemeentebelasting. Bij de berekening mag je wel nog extra kosten in rekening brengen.

Hoe wordt de meerwaarde berekend?

Netto aankoopprijs

De netto aankoopprijs = prijs van de aankoop verhoogd met …

  • Forfaitair percentage van 25% of werkelijke kosten indien hoger dan 25%
  • Jaarlijkse forfaitaire kosten van 5% op aankoopprijs
  • Kosten van renovatie uitgevoerd door geregistreerd aannemer

Netto verkoopprijs

De netto verkoopprijs = prijs van de verkoop verminderd met verkoopkosten, zoals

  • Kosten van makelaar
  • Advertentiekosten

Voorbeeld

Stel dat je op 19 april 2017 een woning hebt gekocht voor 250.000 euro. Op 20 april 2021 wordt de woning verkocht voor 400.000 euro.

  • Aankoopprijs = 250.000 euro
  • 25 % forfaitaire kosten = 62.500 euro
  • 5 % forfaitaire kosten per jaar gedurende 4 jaar = 50.000 euro
  • Renovatie door aannemer = 10.000 euro
  • Netto aankoopprijs = 250.000 euro + 62.500 euro + 50.000 euro + 10.000 euro = 372.500 euro
  • Verkoopprijs = 400.0000 euro
  • Verkoopkosten = 10.000 euro
  • Netto verkoopprijs = 400.000 euro – 10.000 euro = 390.000 euro
  • Belastbaar bedrag = 390.000 euro – 372.000 euro = 18.000 euro
  • Meerwaardebelasting = 16,5% van 18.000 euro = 2.970 euro

Boven op deze meerwaardebelasting komt er nog een gemeentebelasting, die varieert van 0 tot 9%.

Conclusie

Als je wil investeren in vastgoed moet je niet alleen rekening houden met de aankoopprijs, maar ook met alle bijkomende kosten.

Je moet op voorhand weten hoeveel het project je in totaal zal kosten en hoeveel het je potentieel zal opleveren. Zo ben je zeker van een winstgevende vastgoedinvestering.

Wil jij beginnen investeren in vastgoed? 
Vraag raad aan onze experten! 

Hoe bereken je het rendement van je vastgoedinvestering

Alvorens je beslist om in vastgoed te investeren, wil je weten hoeveel het je zal opbrengen. De opbrengsten die je te horen krijgt van makelaars en projectontwikkelaars zijn meestal bruto rendementen die niet alle factoren in rekening brengen. Maar hoe bereken je dan het echte rendement van je vastgoedinvestering? Ontdek het hieronder.

Hoe bereken je het bruto huurrendement van je vastgoedinvestering?

Het bruto huurrendement van je vastgoedinvestering berekenen kan snel en eenvoudig:

Deel gewoon de jaarlijkse huuropbrengst door de aankoopprijs. Vermenigvuldig dit kommagetal met 100 om het om te zetten naar het rendement in percentage.

Het bruto huurrendement houdt geen rekening met extra vaste kosten bij aankoop en jaarlijks terugkerende kosten.

    Voorbeeld

    • Aankoopprijs = 250.000 euro (excl. kosten)
    • Huurinkomsten = 900 euro per maand
    • Bruto huurrendement = (900 euro x 12) / 250.000 euro = 0,0432 = 4,3%/jaar

    Hoe bereken je het netto huurrendement van je vastgoedinvestering?

    Het netto huurrendement houdt ook rekening met de bijkomende kosten:

    Eenmalige kosten bij aankoop: BTW of Registratierechten, erelonen, aktekosten, kredietkosten, renovatiekosten

    Jaarlijks terugkerende kosten: onroerende voorheffing, onderhoudskosten, personenbelasting, brandverzekering

    Om al deze kosten in te calculeren in de berekening van je netto huurrendement, ga je best uit van 10 maanden huurinkomsten per jaar.

    De berekening van het netto huurrendement wordt dan het volgende.

    Voorbeeld

    • Aankoopprijs = 250.000 euro (excl. kosten)
    • Huurinkomsten = 900 euro per maand
    • Netto huurrendement = (900 euro x 10) / 250.000 euro = 0,036 = 3,6%/jaar

      Hoe bereken je het meerwaarde-rendement van je vastgoedinvestering?

      Het meerwaarde-rendement van je vastgoedinvestering duidt de procentuele winst aan bij verkoop van het pand in verhouding met de aankoopprijs.

      Je berekent het meerwaarde-rendement door het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs te delen door de aankoopprijs. Vermenigvuldig dit kommagetal met 100 om het om te zetten naar het rendement in percentage.

      Wil je het meerwaarde-rendement omzetten naar een rendement per jaar, dan moet je het delen door het aantal jaren tussen de aankoop- en verkoopdatum.

      Voorbeeld

      • Aankoopprijs = 250.000 euro
      • Verkoopprijs = 350.000 euro (na 15 jaar)
      • Bruto meerwaarde-rendement = (350.000 euro - 250.000 euro) / 250.000 euro = 0,4 = 40 %
      • Jaarlijks bruto meerwaarde-rendement = 40%/15 jaar = 2,67%/jaar

      Ook hier kan je spreken van een bruto meerwaarde-rendement, waarbij je de kosten niet in rekening brengt, en een netto meerwaarde-rendement waar alle kosten wel worden ingecalculeerd. Het voorbeeld hierboven is de berekening van het bruto meerwaarde-rendement. Om het netto meerwaarde-rendement te berekenen, ga je als volgt te werk.

      Voorbeeld

      • Aankoopprijs = 250.000 euro
      • Kosten bij aankoop (registratierechten, aktekosten, erelonen, kredietkosten, renovaties, …) = 30.000 euro
      • Verkoopprijs = 350.000 euro
      • Kosten bij verkoop (onderhoudskosten tijdens verhuurperiode, verkoopkosten, …) = 10.000 euro
      • Netto meerwaarde-rendement = (340.000 euro - 280.000 euro) / 250.000 euro = 0,24 = 24 %
      • Jaarlijks netto meerwaarde-rendement = 24%/15 jaar = 1,6%/jaar

      Hoe bereken je het samengesteld rendement van je vastgoedinvestering?

      Het samengesteld rendement van je vastgoedinvestering is de som van je huurrendement en je meerwaarde-rendement.

      Als we de bovenstaande voorbeelden combineren, krijgen we dan het volgende.

      Voorbeeld

      • Bruto huurrendement = (900 euro x 12) / 250.000 euro = 0,0432 = 4,3%/jaar
      • Jaarlijks netto meerwaarde-rendement = 24%/15 jaar = 1,6%/jaar
      • Samengesteld rendement = 4,3%/jaar + 1,6%/jaar = 5,9%/jaar

      Opmerking: we gebruiken hier het netto meerwaarde-rendement, waar alle kosten al in vervat zitten. Deze kosten moeten dus niet meer in rekening gebracht worden bij de berekening van het huurrendement.

      Rendement t.o.v. eigen inbreng

      Als je investeert in vastgoed, maak je best maximaal gebruik van andermans geld. Zo is het rendement op je eigen middelen veel groter dan wanneer je 100% eigen middelen gebruikt.

      Voorbeeld 1: 100% eigen middelen

      • Aankoopprijs = 250.000 euro
      • Huurinkomsten = 900 euro per maand
      • Netto huurrendement = (900 euro x 10) / 250.000 euro = 0,036 = 3,6%/jaar

      Voorbeeld 2: 20% eigen middelen

      • Aankoopprijs = 250.000 euro
      • Eigen inbreng = 50.000 euro (20 %)
      • Huurinkomsten = 900 euro per maand
      • Jaarlijkse te betalen rente = 4.000 euro
      • Netto huurrendement op eigen middelen = (jaarlijkse huurinkomsten 10 maanden – jaarlijkse rente) / eigen inbreng middelen = ((900 euro x 10) – 4.000 euro) / 50.000 euro = 0,1 = 10%/jaar

      Conclusie

      Als het over rendementen gaat, wordt er vaak heel wat beloofd. Nu je het verschil kent tussen bruto-en nettorendement, en tussen huur- en meerwaarde-rendement, weet je echt wat je mag verwachten. En denk eraan: hoe kleiner je eigen inbreng, hoe groter het rendement op je eigen middelen.

      Op zoek naar vastgoedinvesteringen met een mooi rendement?
      Bekijk ons aanbod

      Hoe kan je lenen voor een vastgoedinvestering

      We hebben het hierboven al verteld: gebruik zo weinig eigen middelen om je vastgoedinvestering te betalen. Gebruik zoveel mogelijk geld van een ander. Lenen dus. De meest gekende manier is via een hypothecair krediet bij de bank. Maar, er zijn ook nog andere manieren. Ontdek ze hieronder.

      Een vastgoedlening geeft een fiscaal voordeel

      Lenen om te investeren in vastgoed is slim. Door je eigen inbreng klein te houden, kan je het rendement op je eigen middelen vergroten. Bovendien houd je dan nog eigen kapitaal over voor andere investeringen.

      Daarnaast is het ook fiscaal interessant om te lenen voor je vastgoedinvestering. Als je een investeringspand koopt met behulp van een lening die minstens tien jaar loopt, val je onder het systeem van langetermijnsparen. De interesten die je betaalt, worden dan afgetrokken van je netto belastbaar inkomen. Ook de premies van je schuldsaldoverzekering zijn fiscaal voordelig.

      Voor een vastgoedfinanciering heb je een aantal financieringsopties

      1) Hypothecaire lening

      Een hypothecaire lening is nog steeds de meest populaire lening voor investeringspanden. Ze biedt de laagste rentevoet en een voorspelbare maandelijkse aflossing. Het bedrag van de maandelijkse aflossing ligt redelijk hoog, waardoor ze niet altijd volledig gecompenseerd wordt door de huurinkomsten. Je voelt het mooie rendement dus pas wanneer je lening is afbetaald of wanneer je het pand weer verkoopt.

      Hoe lager je rentevoet, hoe hoger het rendement van je investering. Je doet dus best alles wat je kan om de laagst mogelijke rentevoet te krijgen.

      • Praat met zoveel mogelijk kredietverstrekkers
        Vergelijk zoveel mogelijk opties en speel ze desnoods tegen elkaar uit. De kans is groot dat je bij je eigen bank het beste voorstel zal krijgen. Voor een goede klant kan er altijd net ietsje meer.
      • Profileer je als een investeerder
        Investeerders zijn interessante klanten voor een bank. De kans dat ze in de toekomst nog leningen willen afsluiten is groot. En dat betekent ook meer inkomsten voor de bank. Ook daarvoor zullen ze graag extra moeite doen.
      • Vaste of variabele rentevoet?
        Kies slim. Als de rente heel laag staat, is het slim om te kiezen voor een vaste rentevoet. Zo ben je zeker van een lage rentevoet, zelfs als de rente in de toekomst terug stijgen. Variabele rentevoeten liggen gemiddeld lager, maar houden een groter risico in. Als de rente in de toekomst stijgt, moet je meer betalen. Laat je bankier altijd een ‘best case/worst case’ simulatie maken. Zo weet je wat je kan verwachten.

      2) Bulletkrediet

      Een bulletkrediet is een hypothecaire lening waarbij je tijdens de looptijd van de lening enkel intresten betaalt. Pas op de laatste vervaldag moet je het volledige kapitaal terugbetalen.

      Voordelen bulletkrediet

      Je betaalt een zeer lage maandlast. Een bulletkrediet is daarom ideaal als je kapitaal in het vooruitzicht hebt of als je jouw opgebouwd kapitaal niet onmiddellijk wil aanspreken of voor andere investeringen wil gebruiken.

      Met een bulletkrediet hoef je de huurinkomsten niet te gebruiken voor aflossing van je lening. Je kan ze dan eventueel gebruiken voor andere beleggingen.

      Nadelen bulletkrediet

      Een bulletkrediet is duurder dan een klassieke hypothecaire lening. De interestvoet is hoger en wordt voortdurend berekend op het volledige kapitaal. Bovendien is een hypothecaire inschrijving verplicht, een extra kost van pakweg 1.000 euro.

      Een bulletkrediet is een risicovollere manier van lenen omdat je voldoende kapitaal moet sparen tegen het einde van de looptijd. Daarom hanteren banken ook strengere voorwaarden, zoals een hogere eigen inbreng.

      3) Wederopname van kapitaal

      Heb je een lening lopen voor je gezinswoning die al voor een groot deel afbetaald is?

      Dan is het misschien interessant om het afgeloste kapitaal opnieuw te lenen tegen de oorspronkelijke rentevoeten. Je hoeft dan geen nieuwe hypotheeklening aan te gaan, waardoor je de notariskosten uitspaart.

      Houd er wel rekening mee dat de hypotheek voor je investeringspand op je gezinswoning rust. Als het ooit misloopt met je vastgoedinvestering, bestaat de kans dat je gezinswoning verkocht moet worden.

      Conclusie

      Er zijn verschillende manieren om je vastgoedinvestering te financieren. Hypothecaire lening, wederopname of bulletkrediet, de beste keuze hangt af van je persoonlijke situatie. Laat je daarom adviseren door een financieel expert. Je doet er sowieso goed aan om verschillende voorstellen tegenover elkaar af te wegen.

      Investeren in vastgoed met beperkt budget

      “Om te investeren in vastgoed heb je veel geld nodig!” Je hoort het vaak, maar het is de grootste misvatting die er bestaat. Ook met een beperkt budget kan je investeren in vastgoed. Hieronder vertellen we je hoe.

      Lage rentevoeten: ideaal om te investeren met klein budget

      Een opbrengsteigendom is relatief eenvoudig te financieren omdat je eigen woning als waarborg kan dienen. Banken zien vastgoed bovendien als een heel stabiele en veilige belegging.

      Door de lage rentevoeten zijn hypotheekleningen nog steeds erg goedkoop. Je kan je spaargeld dan ook beter investeren in vastgoed, dan het op de bank te laten staan, waar het niets opbrengt. En met een beperkt budget van pakweg 25.000 euro kan je al investeren in vastgoed.

      Huurder betaalt je lening af

      Stel je koopt een appartement koopt van 200.000 euro, waarvoor je 160.000 euro leent en 40.000 euro eigen middelen investeert. Als je het appartement verhuurt, kan je de huurinkomsten gebruiken om je lening af te betalen. Je huurder betaalt dus je financiering af. Na de looptijd van de lening ben je volledig eigenaar van het pand zonder dat je zelf hebt afbetaald.

      Hefboomeffect werkt in je voordeel

      Vastgoed is een van de makkelijkste en veiligste manieren om te investeren met een beperkt budget. Het geheim hierachter is het hefboomeffect. Dat betekent dat je geld van anderen, bv. de bank, gebruikt om te investeren. Dankzij een positief rendement, profiteer jij van de winst die je investering oplevert. Hoe hoger je startkapitaal, hoe meer winst je maakt.

      Zelfs investeerders die genoeg eigen kapitaal hebben, kiezen vaak voor een kredietlening. Ze weten dat het rendement op je eigen middelen groter wordt als je een deel van de aankoopsom laat financieren.

      Conclusie

      Zelfs met een beperkt persoonlijk startkapitaal kan je investeren in vastgoed. Door het hefboomeffect van een financiering kan je een mooi rendement op je eigen middelen genereren.

      Vastgoed verhuren: hier moet je zeker op letten

      Succesvol investeren in vastgoed gaat verder dan je zoektocht naar het ideale pand en de juiste financiering. Je moet het pand ook op de juiste manier verhuren. De huurprijs bepalen, goede huurders vinden, een goede opvolging, … Hieronder vertellen we jou waar je zeker op moet letten als je jouw vastgoed wil verhuren.

      Bepaal een correcte huurprijs

      Het bepalen van de juiste huurprijs is van cruciaal belang. En dit om twee belangrijke redenen:

      1. De huurprijs heeft een directe invloed op het rendement van je vastgoedinvestering. Hoe hoger je huuropbrengsten, hoe hoger je rendement.
      2. De prijs van je huurpand is vaak een doorslaggevende parameter in het beslissingsproces van kandidaat-huurders. Ze willen immers een zo goed mogelijke woning voor zo weinig mogelijk geld.

      Je wil jouw pand uiteraard zo snel en zo lang mogelijk verhuren aan de hoogst mogelijke prijs. Het is dus zoeken naar een evenwicht tussen een aantrekkelijke prijs voor kandidaat-huurders en een zo hoog mogelijke prijs voor jezelf.

      Tips voor het bepalen van een correcte huurprijs:

      • Doe een vergelijkende studie: Zoek op vastgoedsites, zoals Zimmo, Immoscoop en Immoweb, naar gelijkaardige panden in dezelfde regio. Neem het gemiddelde van de huurprijzen voor deze panden. Zo kom je tot een correcte huurprijs.
      • Lagere huurprijs vs. Leegstand: Enkele maanden leegstand heeft waarschijnlijk een groter negatief effect op je rendement dat een iets lagere huurprijs. Zet je huurprijs desnoods wat lager om leegstand te vermijden.
      • Gebruik Huurschatter: Met Huurschatter.be krijg je aan de hand van een aantal belangrijke eigenschappen van je pand een inschatting van een correcte huurprijs voor jouw regio.

      Houd rekening met de index

      De indexering van de huurprijs is een aanpassing van je huurprijs aan de kosten van het levensonderhoud. Indexering gebeurt op basis van het gezondheidsindexcijfer, dat je kan raadplegen op de website van Statbel.
      In principe mag je de huurprijs één keer per jaar indexeren, op de verjaardag van de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. Tenzij anders vermeld in je contract.

      Als verhuurder moet je de indexering schriftelijk aanvragen. Je mag de aangepaste huurprijs laten ingaan met een terugwerkende kracht tot drie maanden. Als je een indexatie aanvraagt in september, mag je de nieuwe huurprijs ten vroegste vanaf juni invoeren.
      Wil je jouw geïndexeerde huurprijs berekenen? Gebruik de handige huurcalculator.

      Vind goede huurders

      Veel verhuurders die nieuw zijn op de markt maken de fout om direct “ja” te zeggen tegen de eerste kandidaat-huurder die zich aandient. Uiteraard wil je jouw pand zo snel mogelijk verhuren, maar het is belangrijk om je toekomstige huurders eerst te screenen. Je kan uiteraard niet eisen dat ze al hun persoonlijke informatie delen, maar stel gerust de nodige vragen zodat je een goed beeld krijgt van wie je voor je hebt.

      Informatie voor een goede screening van kandidaat-huurders:

      • Hoe is de gezinssituatie?
      • Zijn of komen er huisdieren?
      • Heeft de kandidaat vast werk? Vraag zeker een bewijs van de laatste lonen op.
      • Wat is de huidig woonsituatie?
      • Waarom zoekt hij/zij een nieuwe huurwoning?
      • Wil de kandidaat voor langere tijd huren?

      Belangrijke signalen over kandidaat-huurders

      Ook zonder te antwoorden op je vragen, vertelt een potentiële huurder heel wat over zichzelf. Volgende signalen verklappen veel:

      • Is de kandidaat stipt op tijd voor het bezoek?
      • Heeft hij/zij een verzorgd uiterlijk?
      • Bezorgt hij/zij tijdig en stipt de gevraagde informatie?
      • Klaagt hij over zijn/haar vorige huisbaas?
      • Wil hij onderhandelen over de huurprijs of de huurwaarborg?

      Zorg voor een uitgebreide plaatsbeschrijving

      Bij de start en het einde van een verhuurperiode moet je een plaatsbeschrijving opmaken. Zo’n plaatsbeschrijving geeft een gedetailleerde beschrijving van de inhoud en staat van het pand en vermeldt eventuele bestaande gebreken. De plaatsbeschrijving geeft je als verhuurder een bewijs en een waarborg in geval van schade die de huurder heeft veroorzaakt. Andersom beschermt het de huurder tegen valse beschuldigingen over toegebrachte schade.

      Tips voor een goede plaatsbeschrijving

      • Laat de plaatsbeschrijving opmaken door een onafhankelijk expert: Zo vermijd je dat de plaatsbeschrijving nietig verklaard wordt wegens partijdigheid, in het geval het ooit tot een juridisch geschil komt. De kosten voor het opmaken van de plaatsbeschrijving kan je delen met de huurder.
      • Gebruik tekst en foto’s: Zorg voor een goede mix tussen duidelijke gedetailleerde beschrijvingen en kleurenfoto’s.
      • Maak de plaatsbeschrijving op in aanwezigheid van de huurder: Zo vermijd je discussies achteraf.
      • Laat de plaatsbeschrijving ondertekenen voor aanvang van de huurperiode: Ook dit is belangrijk om mogelijke discussies (bv. over wanneer bepaalde schade is ontstaan) te vermijden.

      Bepaal de huurtermijn

      Huurcontracten hebben standaard een huurtermijn van negen jaar.
      Er bestaan drie uitzonderingen:

      • Huurcontract van meer dan negen jaar: Voor de opmaak van een huurcontract van meer dan negen jaar moet je beroep doen op een notaris.
      • Huurcontract van korte duur (max. drie jaar): Een huurcontract van korte duur kan je één keer onder dezelfde voorwaarden verlengen. Bedraagt de totale duur meer dan drie jaar? Dan wordt het eerste contract omgezet in een negenjarig huurcontract.
      • Huurcontract voor het leven van de huurder: Een levenslang contract stopt automatisch bij het overlijden van de huurder.

      Vermeld de exacte huurtermijn zeker in de huurovereenkomst. Wordt er geen termijn vermeld of een termijn tussen drie en negen jaar? Dan is de standaard huurtermijn van negen jaar van kracht.

      Conclusie

      Om je investeringspand succesvol en efficiënt te verhuren, moet je op een aantal zaken letten. Een correcte huurprijs en een goede screening van je huurders verkleinen het risico op leegstand. Dat garandeert je een mooi rendement. Met een goede plaatsbeschrijving en goede afspraken over de huurtermijn vermijd je problemen tijdens en na de verhuurperiode.

      Wat zijn de verplichtingen van de huurder en verhuurder

      Zowel huurders als verhuurders hebben aan aantal wettelijke verplichtingen op het vlak van onderhoud, herstellingen, verzekering, enz. Hieronder zetten we alle verplichtingen op een rij.

      Verplichtingen van huurder

      Kleine herstellingen en onderhoud

      De huurder is ook verplicht om kleine herstellingen en normaal onderhoud uit te voeren.

      In de wet staan volgende voorbeelden van herstellingen waarvoor de huurder verantwoordelijk is:

      • Gebroken ramen en tegels
      • Deuren en vensters
      • Sloten en hengsels
      • Nieuwe batterijen voor rookmelders
      • Herstelling van lekkende kranen
      • Muurbepleistering tot een meter hoogte.
      • Onderhoud van centrale verwarming
      • Tuinonderhoud

      Verzekering huurdersaansprakelijkheid

      Sinds 2019 is een huurder in Vlaanderen verplicht om een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Die verzekering moet minstens dekking bieden voor brand- en waterschade. De verzekering huurdersaansprakelijkheid geeft je als verhuurder de garantie dat eventuele schade aan je pand vergoed wordt.

      Als verhuurder kan je een clausule van afstand in de verkoopovereenkomst zetten. Dan moet niet je huurder, maar jij als verhuurder een verzekering afsluiten.

      Schade als gevolg van foutief gebruik

      De huurder is verantwoordelijk voor de schade als gevolg van fout gebruik van het pand of een toestel.

      Dat geldt ook voor schade aangebracht door de partner, kinderen en alle mogelijke bezoekers.

      Woning in goede staat teruggeven

      Na het verstrijken van de huurperiode moet de huurder het pand in goede staat teruggeven. Hij moet de woning afleveren zoals staat beschreven in de plaatsbeschrijving. Daarom wordt er een nieuwe plaatsbeschrijving opgemaakt en vergeleken met de oorspronkelijke plaatsbeschrijving.

      De huurder kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor slijtage door normaal gebruik of ouderdom. Na negen jaar is het bijvoorbeeld niet onlogisch dat de muren een schilderbeurt nodig hebben. Ook voor schade door overmacht moet een huurder niet betalen.

      Heb je bij de start van de huurperiode geen plaatsbeschrijving opgemaakt? Dat gaat men ervan uit dat eventuele schade al aanwezig was. Je kan ze dan niet verhalen op de huurder, tenzij je zwart op wit bewijst dat hij verantwoordelijk is.

      Verplichtingen van verhuurder

      Brandverzekering

      Sinds 1 januari 2019 moet je in Vlaanderen ook als verhuurder een brandverzekering afsluiten. De huurder is niet altijd aansprakelijk voor brandschade.

      Ontstaat er brand door een kortsluiting in de elektriciteitskast, dan is de huurder hier niet voor aansprakelijk. De verzekeraar van de huurder zal dan niet tussenkomen. Als verhuurder draai je in dat geval zelf op voor de kosten.

      De verzekering van de huurder verzekert alleen de werkelijke waarde van het gebouw en die vermindert door slijtage en ouderdom. Als verhuurder kies je daarom beter voor een verzekering van de nieuwwaarde van het gebouw.

      Herstellingen als gevolg van slijtage of ouderdom

      Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor het herstellen van schade door slijtage of ouderdom.  Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van ramen, de renovatie van het dak of het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel.

      Conclusie

      Zowel de huurder als de verhuurder hebben een aantal wettelijke verplichtingen, zoals het herstellen van bepaalde schade en het afsluiten van een brandverzekering. Zo zijn beide partijen extra beschermd tijdens de huurperiode.

      Investeren in vastgoed: vraag advies aan Huysman Bouw

      Het is nu meer dan ooit interessant om te investeren in vastgoed. De rente staat nog steeds erg laag waardoor je goedkoop geld kan lenen. Zelfs als je over voldoende kapitaal beschikt, is het vaak slimmer om andermans geld te gebruiken voor je vastgoedinvestering. Dankzij het hefboomeffect kan je het rendement op je eigen inbreng immers fors verhogen.

      Het zoeken van het juiste investeringspand doe je best weloverwogen. Weeg alle voor- en nadelen tegen elkaar af en ga voor een pand dat goed in de markt ligt. Bereken het potentieel rendement van je investering en laat als verhuurder niets aan het toeval over. Zo zal je jaarlijks genieten van een mooi rendement op je vastgoedinvestering en profiteer je bij verkoop van een grote meerwaarde.

      Wil jij starten met investeren in vastgoed? Huysman Bouw begeleidt je van start tot finish.
      Contacteer ons

      Blijf op de hoogte
      van onze projecten

      Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief