Wanneer betaal ik minder registratierechten bij mijn woning of bouwgrond?

In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over de kosten en de registratierechten bij de aankoop van een woning of bouwgrond. Zo kan ook jij je registratierechten voordeel ontdekken!

Alles over de gunstregeling en de meeneembaarheid van registratierechten

Bij het kopen van een huis of bouwgrond horen bijkomende kosten. Je betaalt meer dan alleen de verkoopprijs van het perceel of de woning. Je moet ook rekening houden met registratierechten, notariskosten, aktekosten, metingskosten en BTW.

Alles bij elkaar nemen deze extra kosten wanneer je een huis of bouwgrond gaat kopen een aanzienlijke hap uit je budget.

Wat zijn de registratierechten, het ereloon en de aktekosten?

Registratierechten in Vlaanderen zijn een belasting die de overheid heft bij de registratie van de verkoopakte bij de notaris. Sinds de afschaffing van de woonbonus op 1 januari 2020, verlaagden de registratierechten voor de aankoop van een bestaande woning in het Vlaams Gewest. Je blijft wel 10 % registratierechten betalen op het aankoopbedrag van de bouwgrond. In het Waals en Brussels hoofdstedelijk Gewest betaal je 12,5 % registratierechten.

LET OP! Bij sleutel-op-de-deur nieuwbouwwoningen betaal je vaak 21% BTW, omdat bedrijven grond én woning samen verkopen. Huysman Bouw doet dit niet. Wij splitsen de verkoop van de woning en de bouwgrond waardoor je enkel op je woning 21% BTW betaalt en op de grond maar 10%.

Het ereloon van de notaris is wettelijk vastgelegd. Je betaalt voor die notariskosten een zeker percentage van het aankoopbedrag, volgens een schijven-systeem. Ligt de aankoopprijs in de hogere schijven, dan wordt een lager percentage gehanteerd.

Aktekosten omvatten gewoonlijk verschillende kosten zoals die voor stedenbouwkundige opzoekingen. De aktekosten schommelen typisch rond de € 800.

Metingskosten omvatten de kosten voor de landmeter die het terrein opmeet. Zo neemt men de correcte perceeloppervlakte in de akte op. Dit bedrag is maximum € 1210 inclusief BTW.

Hoeveel bedragen al deze extra kosten bij de aankoop van je bouwgrond of woning samen? Als vuistregel houd je best rekening met een totaal bedrag van ongeveer 14 % van de aankoopprijs.

Abattement Vergrootglas Geld

Vermindering van registratierechten?

Met 10 % van de aankoopprijs van de bouwgrond zijn de registratierechten een zware extra kostenpost. Gelukkig zorgen een gunstregeling voor de aankoop van een enige eigen woning, en de meeneembaarheid van de registratierechten ervoor dat deze extra kosten beperkt kunnen worden.

Wat is de gunstregeling voor de aankoop van een enige eigen woning?

In 2018 werd het abattement of de voetvrijstelling vervangen door de gunstregeling voor de aankoop van een enige eigen woning. Wie een woning aankoopt in het Vlaams Gewest en op dat moment geen andere woning bezit, geniet van een korting op de registratiebelasting.

Een belangrijk detail: deze regel geldt niet alleen voor een eerste woning. De vermindering geldt ook voor de aankoop van een nieuwe woning. Maar wel pas nadat je de vorige woning verkocht hebt.

Wat is de meeneembaarheid van registratierechten?

Stel: je hebt in het verleden een woning als hoofdverblijfplaats gekocht in het Vlaams Gewest. Je besluit dit eigendom te verkopen. Bij de aankoop van een nieuwe woning als hoofdverblijfplaats in het Vlaams Gewest kan je de vroeger betaalde registratierechten meenemen. En dit met een plafond van 12.500 euro. De registratierechten voor de aankoop van je bouwgrond vallen dus deels of misschien wel volledig weg.

Om in aanmerking te komen voor deze meeneembaarheid van registratierechten moet je de nieuwe woning aankopen binnen de twee jaar na de verkoop van de eerste woning.

Gaat het om de aankoop van een bouwgrond? Dan moet je hier binnen de vijf jaar je hoofdverblijfplaats vestigen.

Registratierechten Huis Abattement

Nog vragen?

Je bent van plan om bouwgrond of een woning te kopen maar je hebt nog vragen? Of je zoekt nog een woonproject of bouwgrond op jouw maat? Bekijk dan zeker eens onze woonprojecten of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Huysman Bouw is jouw partner in de zoektocht naar je nieuwe woning