Wanneer betaal ik minder registratierechten bij mijn woning of bouwgrond?

In dit artikel geven we je graag wat meer info over de kosten en de registratierechten bij de aankoop van een woning of bouwgrond. Zo kan ook jij je registratierechten voordeel ontdekken!

We geven je een antwoord op volgende vragen:

  • Wat zijn de bijkomende kosten bij de aankoop van je huis?
  • Wat zijn de registratierechten bij de aankoop van je woning?
  • Hoe zit het met registratierechten in Vlaanderen?
  • Hoe zit het met de registratierechten van je bouwgrond?
  • Wat is het abattement en de meeneembaarheid van registratierechten?

Alles over het abattement en de meeneembaarheid van registratierechten

Bij het kopen van een huis of bouwgrond zijn er bijkomende kosten. Je betaalt meer dan alleen de verkoopprijs van het perceel of de woning. Je moet ook rekening houden met allerhande kosten. Zoals de registratierechten, notariskosten, metingskosten en BTW.

Alles bij elkaar nemen deze extra kosten wanneer je een huis of bouwgrond gaat kopen een aanzienlijke hap uit je budget.

Gelukkig kan je in bepaalde gevallen genieten van een aantal fiscale voordelen zoals het abattement en de meeneembaarheid van registratierechten. Wij maken je graag wegwijs in deze begrippen. Zo betaal je straks geen cent te veel bij de aankoop van je woning of bouwgrond.

Abattement Vergrootglas Geld

Wat zijn de registratierechten, het ereloon en de aktekosten?

Registratierechten in Vlaanderen zijn een belasting die de overheid heft bij de registratie van de verkoopakte bij de notaris. In het Vlaams Gewest betaal je 10 % registratierechten op het aankoopbedrag van de bouwgrond in het geval van een sleutel-op-de-deur nieuwbouwwoning. In het Waals en Brussels hoofdstedelijk Gewest betaal je zelfs 12,5 % registratierechten.

De notariskosten? Het ereloon van de notaris is wettelijk vastgelegd. Je betaalt hiervoor een zeker percentage van het aankoopbedrag. En dit volgens een schijven-systeem. Ligt de aankoopprijs in de hogere schijven, dan wordt een lager percentage gehanteerd.

Aktekosten omvatten gewoonlijk verschillende kosten zoals die voor stedenbouwkundige opzoekingen. De aktekosten schommelen typisch rond de 800 euro.

Metingskosten omvatten de kosten voor de landmeter die het terrein opmeet. Zo neemt men de correcte perceeloppervlakte in de akte op.

Hoeveel bedragen al deze extra kosten bij de aankoop van je bouwgrond of woning samen? Als vuistregel houd je best rekening met een totaal bedrag van ongeveer 14 % van de aankoopprijs.

Huysman Bouw is jouw partner in investeringsvastgoed

Vermindering van registratierechten

Met 10 % van de aankoopprijs van de bouwgrond zijn de registratierechten een zware extra kostenpost. Gelukkig springt de fiscus in bepaalde gevallen bij.

Zo kan je in het Vlaams Gewest genieten van een klein beschrijf wanneer het kadastraal inkomen van je woning lager is dan 745 euro. Dat betekent dat je slechts 5% registratierechten moet betalen. Heb je drie of meer kinderen ten laste, dan ligt de drempel op 845 euro.

Ook het abattement en de meeneembaarheid van de registratierechten zorgen ervoor dat deze extra kosten beperkt kunnen worden.

Wat is het abattement?

Het abattement noemt men ook wel voetvrijstelling. Het houdt in dat wie een woning of bouwgrond aankoopt in het Vlaams Gewest en op dat moment geen ander eigenaar is van een andere woning, geen registratierechten moet betalen op de eerste 15.000 euro van het aankoopbedrag. In dat geval geniet je dus van een korting van 1.500 euro.

Een belangrijk detail: deze regel geldt niet enkel voor een eerste woning. De vermindering geldt ook voor de aankoop van een nieuwe woning. Maar wel pas nadat je de vorige woning verkocht hebt.

Registratierechten Huis Abattement

Wat is het bij-abattement?

Sinds 2009 kan je ook genieten van een bijkomende korting van 1.000 euro op de te betalen registratierechten. Deze korting is van toepassing bij de aankoop van je eerste en enige woning of bouwgrond in het Vlaams gewest. Een bijkomende voorwaarde is wel dat je hiervoor een hypotheek afsluit. Deze korting wordt ook wel het bij-abattement genoemd.

Wat is de meeneembaarheid van registratierechten?

Stel: je hebt in het verleden een woning als hoofdverblijfplaats gekocht in het Vlaams Gewest. Je besluit dit eigendom te verkopen. Bij de aankoop van een nieuwe woning als hoofdverblijfplaats in het Vlaams Gewest kan je de vroeger betaalde registratierechten meenemen. En dit met een plafond van 12.500 euro. De registratierechten voor de aankoop van je bouwgrond vallen dus deels of misschien wel volledig weg.

Om in aanmerking te komen voor deze meeneembaarheid van registratierechten moet je de nieuwe woning aankopen binnen de twee jaar na de verkoop van de eerste woning.

Gaat het om de aankoop van een bouwgrond? Dan moet je hier binnen de vijf jaar je hoofdverblijfplaats vestigen.

Kan ik het abattement en de meeneembaarheid combineren?

Neen. Het (bij-) abattement en de meeneembaarheid van registratierechten kan je niet combineren. Denk dus op voorhand goed na wat de voordeligste keuze is. Voor meer informatie kan je terecht bij een notaris.

Nog vragen?

Je bent van plan om bouwgrond of een woning te kopen maar je hebt nog vragen? Of je zoekt nog een woonproject of bouwgrond op jouw maat? Bekijk dan zeker eens onze woonprojecten of neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Huysman Bouw is jouw partner in de zoektocht naar je nieuwe woning