Investeren in vastgoed: appartement of eengezinswoning?

Investeren in vastgoed is een slimme belegging. Maar kies je dan best voor een appartement, of toch maar een eengezinswoning? Dat hangt af van verschillende factoren. Vooral de locatie van het pand speelt een grote rol.

De rentabiliteit van een vastgoedproject wordt bepaald door de optimalisatie. Dat is trouwens niet hetzelfde als maximalisatie. De ligging, vorm, oppervlakte en kwaliteit van de grond hebben een grote invloed op het optimale pandtype en het rendement van de investering.

Het juiste perceel voor het juiste bouwproject

Landbouwers passen het al eeuwen toe: om het maximum te halen uit zeer vruchtbare grond plant je er best veeleisende gewassen op. Op lichte grond kan je dan weer beter gemakkelijke gewassen telen. Zo is het ook in de vastgoedsector: een toplocatie kan je best maximaliseren door er een appartementsgebouw op te zetten. Minder gunstige besloten percelen zijn niet geschikt voor dit soort van megaprojecten.

Thumb Investappwoning

Appartementen in de stad

Algemeen gesproken bouw je in de grootstad best studio’s en appartementen. En daar zijn twee belangrijke redenen voor:

 • De grondprijs in steden is te hoog voor de bouw van een eengezinswoning.
 • De vraag naar wooneenheden met beperkte oppervlakte is hier het grootst.

Bouwprojecten in steden zijn voornamelijk gericht op alleenstaanden, jonge koppels, gescheiden mensen en gezinnen waarvan de kinderen het ouderlijk nest al hebben verlaten.

Investeren in een appartement in de stad is dus een goede keuze, hoewel de medaille ook een keerzijde heeft:

 • Er is veel concurrentie op deze locaties
 • Je krijgt te maken met de klassieke grootstedelijke problemen
 • Je moet rekening houden met de gebouwbeheerder, de syndicus en de andere mede-eigenaars

Het kan gebeuren dat u onder druk van andere mede-eigenaars verplicht wordt om extra investeringen te doen die het rendement van uw investering negatief beïnvloeden.

Interesse in een vastgoedinvestering

Investeren in serviceflats of studentenkamers?

Er bestaan nog andere alternatieven die de moeite waard zijn om te bekijken. Tegenwoordig worden investeerders meer en meer verleid om in te zetten op bepaalde nichemarkten. Serviceflats zijn de laatste jaren erg populair. Ze spelen in op de toenemende vergrijzing en zijn daarom een toekomstbestendige investering. De hogere aankoopprijs van een seniorie wordt ruimschoots gecompenseerd door de uiteindelijke return. Ook studentenkamers, sociale verhuurprojecten met huurgarantie, hotels en grote parkingcomplexen zijn mogelijk interessante investeringen.

Investeren in een eengezinswoning

Ook een eengezinswoning is interessant als vastgoedinvestering, maar niet om het even waar. Je moet op zoek gaan naar een plaats waar je investering een grote aantrekkingskracht uitoefent op goede huurders en op termijn ook interessant blijft voor mogelijke kopers.

Het rendement van een eengezinswoning stijgt als het voldoet aan volgende eigenschappen:

 • Compact
 • Duurzaam en energiezuinig
 • Kwalitatief
 • Onderhoudsvriendelijke buitenruimte
 • Rustig gelegen, maar toch dicht bij economische centra
 • Vlotte verbinding naar winkels en andere voorzieningen
 • Het grote voordeel van investeren in een eengezinswoning is dat jij de baas bent! Je hebt geen last van mede-eigenaars, een gebouwbeheerder, een syndicus en onnodige kosten.

Klik hier voor een overzicht van onze nieuwbouwprojecten of ontdek ons Compact+ investeringsproduct.

Tekort aan huurwoningen

Er is een nijpend tekort aan huurwoningen voor gezinnen. Amper een kwart van alle verhuurde panden zijn eengezinswoningen. Het hoeft niet te verbazen dat huurhuizen nooit lang leeg staan, zeker als het gaat om een nieuwe, hedendaags woning voorzien van het nodige comfort.

De aangekondigde betonstop werkt de schaarste nog meer in de hand. Dat is jammer voor de ene, maar misschien wel fantastisch nieuws voor jou! Naast een vlotte verhuur aan een meestal betrouwbaar publiek, is de kans op een mooie meerwaarde in de toekomst erg groot.