Bouwen in & aan de toekomst

We moeten onze manier van bouwen drastisch veranderen. Dat is de conclusie van het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Het doel is om de inname van nieuwe ruimte door bouwprojecten tegen 2040 volledig te stoppen. Een nobel streven, maar is het ook realistisch? Nieuwe bouwvormen kunnen de oplossing zijn.

De goedkeuring van het Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen is de eerste stap naar het verwachte nieuwe beleidsplan dat een ambitieus veranderingstraject op gang wil trekken. Het doel is om het bestaand ruimtebeslag beter en intensiever te gebruiken en zo de druk op de bestaande open ruimte te verminderen. Concreet wil de Vlaamse Overheid tegen 2025 het gemiddeld bijkomend ruimtebeslag inperken van 6 hectare per dag naar 3 hectare per dag. Tegen 2040 zou de zogenaamde ‘betonstop’ in België een feit moeten zijn.

Hoe bouwen? Dichter bij elkaar wonen & geen lintbebouwing

Maar hoe begin je nu aan je huis te bouwen? Er zijn verschillende mogelijkheden om het uitdeinende ruimtebeslag een halt toe te roepen. De meest logische manier is om met z’n allen dichter bij elkaar te gaan wonen.

Dat kan relatief eenvoudig door grote woningen op te splitsen of bijkomende woningen te bouwen op bestaande grote bouwpercelen. Op sommige locaties kan er gekozen worden voor hoogbouw waarmee veel mensen op een kleine grondoppervlakte gehuisvest kunnen worden.

Een andere manier is afstappen van lintbebouwing en woningen verzamelen in woonkernen, dichtbij winkels, scholen en openbaar vervoer. Zo zijn we meteen ook minder op de auto aangewezen. Lintbebouwing lijkt in de toekomst uit den boze te zijn.

Hoe Huis Bouwen

Bouwen we nog villa’s?

Uit een analyse van het Departement Omgeving blijkt dat het aantal vrijstaande woningen in buitengebied tussen 1995 en 2015 met 22 procent is gestegen. Voor deze bouwprojecten wordt er vaak groene ruimte aangesneden en dat is net wat de overheid in de toekomst wil vermijden.

Ook Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck zou het liefst komaf maken met individuele projecten: “Vrijstaande woningen bouwen zouden we moeten verbieden, net als projecten met minder dan vijftig woningen per hectare.” Een krasse uitspraak, maar om het beleidsplan te realiseren zijn er alleszins nieuwe bouwvormen nodig die tegemoet komen aan de uitdagingen van morgen.

Onze woonprojecten

Hoe je huis bouwen: kleiner wonen is de toekomst

De kans is groot dat je al gehoord hebt van de term ‘tiny houses’. Sinds enkele jaren heerst er een groeiende trend om kleiner te gaan wonen.

Er zijn dan ook heel wat voordelen aan een kleinere woning. Zo ligt de kostprijs van compacte woningen een stuk lager dan bij een doorsnee woning. Bovendien hoef je minder te stoken om je hele huis te verwarmen. Zo bespaar je een flink stuk op je energiekosten. Een kleine woning is dus goed voor het milieu en voor je portemonnee.

De provincie Vlaams-Brabant liet een catalogus ‘Kleinschalig wonen’ maken met verschillende ontwerpen van compacte, kwalitatieve en energiezuinige woningen met een maximale oppervlakte van 80 m2 en met een basisprijs van 90.000 euro. Het is een goede inspiratiebron als je plannen hebt voor de bouw van een compacte woning.

Hoe Bouwen

Bouwen aan de toekomst: energieproducerende huizen

Naast het plaatsgebrek blijft ook de energie-efficiëntie van woningen een belangrijke uitdaging. De huizen van de toekomst zullen, mede door de alsmaar strengere EPP-regelgeving, nog energiezuiniger worden.

Heel wat specialisten zijn ervan overtuigd dat energieproducerende woningen de norm zullen worden. Dat zijn woningen die een minimale energievraag combineren met technieken om zelf energie op te wekken aan de hand van zonnepanelen, een warmtepomp of andere systemen. Het eindresultaat is een woning met een positieve energiebalans.

Vragen over compact en energiezuinig bouwen en wonen?

Loop je zelf rond met plannen voor een kleine, energiezuinige woning? Heb je vragen over hoe je mee kunt bouwen aan de toekomst? Wil je graag inspiratie voor innoverende bouwvormen? Neem dan gerust contact op of bekijk ons aanbod huizen en appartementen.

Contacteer ons