4 redenen om nú je huis te bouwen

Droom je al langer van een nieuwbouw? Stel je plannen dan niet uit. Want het is nú het uitgelezen moment om een huis te bouwen.

Waarom een huis bouwen? Simpel:

  • De leningen staan nog steeds relatief laag. Maar let op, want een verhoging komt eraan.
  • Bouwgronden zullen in de toekomst steeds schaarser worden.
  • De EPB-reglementering wordt de komende jaren nog verstrengd.

Laat je geld niet slapen op je bankrekening, maar breng het tot leven door te investeren in je eigen droomhuis. Het is nog steeds de meest rendabele en veilige belegging.

1. Historisch lage hypotheekrente

De gemiddelde rentevoet van hypothecaire leningen staat vandaag nog steeds historisch laag. Onderstaande tabel toont de evolutie van de gemiddelde rentevoet voor een vaste hypothecaire lening. En dit met een looptijd van twintig jaar.

Amper drie jaar geleden schommelde die rentevoet rond de 4%. Vandaag is dit slechts de helft. Maar inmiddels zien we dat het dieptepunt achter ons ligt. De rentevoeten gaan opnieuw in stijgende lijn!

De kapitaalmarktrentes zijn een graadmeter voor de lange actuele hypotheekrente en wordt sterk beïnvloed door de internationale handel. Sinds november vorig jaar lopen de marktrentes terug op. In eerste instantie ging dit gepaard met een hevige stijging van de hypotheekrente. Inmiddels lijkt een rentestijging ingecalculeerd en lopen de tarieven geleidelijk op.

https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/hypotheekrente-verwachting-2017

Hypotheekrente

Evolutie van de gemiddelde rentevoet van een vaste hypothecaire lening met looptijd van 20 jaar

Bron: https://www.immothekerfinothek...

2. Betonstop: bouwgronden worden schaarser en duurder

We geven je graag nog volgende tip als je bouwgrond wilt kopen. Want volgens het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen van de Vlaamse Regering mag er tegen 2025 nog slechts 3 hectare vrije ruimte per dag worden ingenomen in plaats van de 6 hectare vandaag. Tegen 2040 moet er zelfs een perfect evenwicht komen tussen bebouwing en groen.

Als je dan wil bouwen, moet je een even groot stuk groen terug kunnen geven aan de natuur. Dankzij deze betonstop zullen de prijzen van de nu al schaarse bouwgrond de hoogte in schieten.

Huysman Bouw is jouw partner in investeringsvastgoed

3. EPB-eisen wordt strenger

De EPB-regelgeving legt bepaalde energetische waarden vast waaraan nieuwe gebouwen moeten voldoen. Deze regelgeving is een gevolg van een Europese maatregel die het energieverbruik in heel Europa moet inperken. De komende jaren zullen de EPB-eisen nog strenger worden. Nieuwe woningen zullen steeds energiezuiniger moeten worden. Jammer genoeg gaat dit ook gepaard met hogere bouwkosten.

De Europese Unie heeft vastgelegd dat alle nieuwe gebouwen vanaf 2021 Bijna EnergieNeutraal (BEN) moeten zijn. Een gelijknamige BEN-woning heeft een E-peil van E30 of lager, terwijl het K-peil maximaal K40 mag bedragen. Ter indicatie: vandaag moet het E-peil van een nieuwbouw E50 of lager zijn en tegen volgend jaar wordt dit al verstrengd naar E40 of lager.

Evolutie E-peil Vlaanderen

Grafiek Epeil

4. Sparen vs Beleggen: je spaarboekje brengt niets op

Sparen vs beleggen is al lang de hamvraag. Met de lage rentes van vandaag brengt sparen eigenlijk weinig tot niets op. Toch parkeren we met z’n allen recordbedragen op onze spaarrekening. Volgens cijfers van de Nationale Bank hebben alle Belgen samen zo’n 265 miljard euro op hun spaarboek staan.

We blijven dus zweren bij onze spaarrekeningen. En dat terwijl er geen enkele rekening op de markt nog genoeg opbrengt om het negatieve effect van de inflatie teniet te doen.

Dan kan je je centen beter slim investeren. In aandelen of obligaties? Dat is een optie. Maar zelfs zogenaamde ‘veilige beleggingen’ zijn niet zonder risico.

De enige veilige investeringsmogelijkheid die werkelijk opbrengt is de vastgoedmarkt. Die is in Vlaanderen al decennialang gezond en stabiel. Dit maakt beleggen en investeren in vastgoed zeer interessant.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning stijgt elk jaar ongeveer 4%. Zo ben je bij de verkoop van je woning  in de toekomst dus zeker van een mooie winstmarge.

Waarom een huis bouwen? Daarom dus!

We leven in een tijd waarin de hypotheekrente laag staat, maar helaas ook de rente op onze spaarrekening. Een tijd waarin de bouwgronden duurder worden en de EPB-eisen strenger. We mogen dus wel zeggen dat het nu hét moment is om je woning te bouwen.

Twijfel je nog? Heb je nog vragen? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Bekijk dan zeker eens onze woonprojecten of neem vrijblijvend contact met ons op!

Huysman Bouw is jouw partner in de zoektocht naar je nieuwe woning